„Szakképzésé a jövő!” - hirdette Debrecenben az óriási, szelfiző virág-Vuk, számítógépes eszközökkel a farka körül

életmód
2020 augusztus 20., 16:25

Szokás szerint meghökkentő dolgokat lehetett látni az utcán a debreceni Virágkarneválon. A koronavírus-járvány miatt most elmaradt a szokásos felvonulás, de a virágkocsikat azért elkészítették, és kiállították őket a főtéren.

A budapesti állami ünnepséghez hasonlóan itt is erős volt a Trianon-tematika, de a képek alapján ennél is érdekesebbnek tűnik a Debreceni Szakképzési Centrum virágkocsija, ami egy szelfiző Vukkal hirdette, hogy

„SZAKKÉPZÉSÉ A JÖVŐ!”A Virágkarnevál Facebook-oldalán leírást is adtak hozzá, amiből kiderül, hogy a Szakképzési Centrum éppen idén ünnepelte fennállásának ötödik évfordulóját.

link Forrás

„Ez idő alatt a gazdasági, ipari fejlődéshez igazodva szerkezeti és tartalmi változáson is keresztülment”- írják, majd így folytatják: „Ennek kifejezésére nem is választhatott volna virágkocsijának jobb karaktert, mint Fekete István Vuk című regényének főszereplőjét. Fekete István minden idők legolvasottabb magyar írója. Aki olvasta Vuk, a kicsi róka történetét, tudja, a „ravaszdinak” milyen ügyesen kellett helytállnia a vadonban. Folyamatos tanulás, fejlődés és tapasztalatszerzés jellemezte kedves karakterét.

A DSZC virágkocsija is ezt mintázta meg a mancsában selfiebotot tartó Vukkal, aki a telefonnal a technika rohamos fejlődésére, a farkánál lévő számítástechnikai eszközökkel a múltra utal. Viszont a jelen és a jövő a múltra épül. Neumann János személye nélkül, aki a digitális számítógép atyja, nem valósulhatna meg a mai világban ez a nagy léptékű innováció. Büszkék vagyunk híres elődeinkre.

Ne feledjük, aki nyitott a fejlődésre, ahogy Vuk is »jön, lát, győz, fut!«”

link Forrás

Ezen kívül, ahogy írtuk, volt Trianonra emlékező virág-Csonka- és virág-Nagymagyarország virágangyalokkal, rögtön mellette virág-Szentkoronával:

photo_camera A Trianon 100 és a Szent Korona nevû virágkocsi Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Az erről szóló leírás szerint a történelmi Magyarország határvonalát követő hal Jónás cethalára utal, amely „egy bizonyos szögben, egy pillanatra a drámai módon megfogyatkozott, Csonka Magyarország terét villantja fel, amely Wass Alberttel szólva – »mély meghatottsággal és fájdalmas aggodalommal« szembesíti a szemlélődőt a trianoni békediktátum igazságtalansága miatt”.

„De mit ér az igazságunk békesség nélkül? Erre ad választ a mag az Istent jelképező kettős kereszttel, amely a virágkocsi függőleges tengelyén vezeti tekintetünket az ég felé, oda, ahová a Szent Koronával két angyal igyekszik.”

„Küldetésük talán nem hiábavaló, mert még soha nem volt annyira kedvező a helyzet a Koronánk oltalmához tartozó Kárpát-medencei népek egységének helyreállításához.”De volt még sok minden más:

photo_camera Az Együtt vagyunk! - Szent László öröksége nevû virágkocsi Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA
photo_camera Az AKSD hulladékgazdálkodási vállalat Felelõsséggel a mindennapokban nevû virágkocsija Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA
link Forrás
link Forrás
link Forrás