Az új törvényeknek hála két újabb balatoni településen építhetnek be eddig érintetlen területeket

bűnügy
2020 augusztus 21., 05:31

A 24.hu ír arról, hogy Balatonszemes után Csopakon és Zánkán is az úgynevezett Balaton-törvény adhat zöld utat a beépítéseknek. Csopakon a Kerekedi-öböl környékén valósulhat meg egy turisztikai célú beruházás, míg Zánkán egy zöldövezetet alakítana lakóövezetté az önkormányzat.

Mint a lap írja, Zánkán egy júniusi önkormányzati előterjesztés jutott arra, hogy az új törvény a korábbi szabályozással ellentétben lehetőséget biztosít a zöldterületi övezetbe sorolt területek lakóövezetté történő átminősítését anélkül, hogy azok helyett más területeken kellene zöldterületeket kijelölni.

A település polgármestere, Filep Miklós ezt a feladatot rábízta a Völgyzugoly Műhely Kft.-re, emellett pedig döntött arról is, hogy kiemelt fejlesztési területté nyilvánítja az övezetet.

A 24.hu szerint viszont a Veszprém Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya arra jutott, hogy a polgármester határozata törvénysértő volt, mert nem határozta meg a döntés alapját szolgáló konkrét beruházást, mint a fejlesztés célját. Ez azonban vélhetően csak egy átmeneti buktatót jelent a folyamatban.

A lapnak a független polgármester megírta, hogy az önkormányzat megfelelő nagyságrendű zöldfelülettel rendelkezik, így nem tervez kisajátítást.

Csopakon egy „viszonylag mérsékelt beépítésről” van szó a település pilgármestere, Ambrus Tibor szerint. Mint a lap írja, a Kerekedi-öböl egy természetvédelmi terület Csopak és Balatonfüred között, és 64 hektáros területével az északi part egyik legnagyobb, még valamennyire érintetlen partszakasza, 1992 óta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park védettségét élvezi. A tervezett beruházás közvetlenül az öböl mellett valósulna meg.

A polgármester azt írta a lapnak, hogy a Völgyzugoly Műhely Kft. készített egy hatástanulmányt a területre, és ez alapján a képviselő-testület támogatta a „különleges beépítésre nem szánt rekreációs turisztikai terület kijelölését”, ami legfeljebb 10 százalékos beépítést tesz lehetővé.

Ambrus szerint az övezeti besorolást csak akkor módosítják, ha a részletes építési koncepció a hatóságoknak és a képviselő-testületnek is megfelelő lesz majd. A polgármester szerint a Balatonnál elindult nagy mértékű fejlesztések miatt természetes, hogy lassan a csopaki területeknél is jelentkezik az igény ilyesmire, és céljuk, hogy a lehető legjobban megóvják a területet.

Ezért konstruktív kompromisszumokban gondolkodnak, és szerintük jó lenne, ha a Balatonnál minden önkormányzat a maximum 10 százalékos beépítést engedélyezne.

A beépítéseket lehetővé tévő törvényt alig egy éve fogadta el a fideszes többség, és mint a 24.hu írja, a szabályozás célját nem is nagyon rejtegették: a siófoki képviselő, Witzmann Mihály fideszes vezérszónok szavaiból kiderült, kulcskérdés, hogy ki tudják elégíteni a beruházások területi igényeit.

A módosítás legfontosabb változtatása, hogy ezentúl a kormány, illetve Miniszterelnökséget vezető, és a területfejlesztésért felelős miniszter dönt arról, hogy mi épülhet meg a Balaton partján. Ennek első nagyobb példája a balatonszemesi kemping területének beépítése volt, ami egy ideig akadozott, de az új törvény már lehetőséget adott a luxusszálló és lakópark megépítésére.