Vádat emeltek egy amerikai katona ellen, aki katonai titkokat adott át az oroszoknak

külföld
2020 augusztus 22., 06:33

Pénteken az Egyesült Államokban vádat emeltek egy letartóztatott amerikai katona ellen, aki katonai titkokat adott át az orosz hírszerzésnek arról, hogy az egysége milyen tevékenységeket végez korábbi szovjet tagköztársaságokban.

A 45 éves Peter Rafael Dzibinski Debbins zöldsapkásként szolgált, és az orosz hírszerzőknek azt mondta magáról, hogy „Oroszország fiának” érzi magát.

Az FSZB épülete Moszkvában 2016. december 30-án.
photo_camera Az FSZB épülete Moszkvában 2016. december 30-án. Fotó: Vaszilij Makszimov/AFP

Az ügyészek szerint Debbinst az vezérelte, hogy úgy érezte, az USA-nak túl nagy a hatalma, amit „helyre kell tenni”, és üzleti kapcsolatokat is ki akart alakítani Oroszországban, illetve elégedetlen volt katonai előmenetelével. Az ügyészek szerint a férfi 1996 és 2011 között kémkedett a társai után.

A férfi édesanyja a Szovjetunióban született, és Debbins a feleségét Cseljabinszkben ismerte meg, ott is házasodtak össze 1997-ben. A vádirat szerint nyilatkozatot írt alá, hogy Oroszországot akarja szolgálni, és Ikar Lesznyikov néven jelentett az orosz hírszerzésnek. Eleinte pénzt sem kért, később jelképes javadalmazást kapott a szolgálataiért. Egyszer egy üveg konyakot kapott fizetségként, máskor orosz katonai egyenruhával hálálták meg a tevékenységét. A munkája során titkos és szigorúan titkos információkhoz is hozzáférhetett.

Az ügyben eljáró ügyész szerint aki ilyet tesz, az elárulja az esküjét és a bajtársait.
Ha Debbinst elítélik, életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat. (MTI)