Hiába fenyegetőzött a rendőrség, tízezrek vonultak utcára Lukasenka ellen Minszkben

külföld
2020 augusztus 23., 13:37

Tízezrek vonultak a minszki Függetlenség terére vasárnap Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelve. Mivel a biztonsági erők több metróállomást is lezártak, ezért a tömeg gyalog vonult a békés tüntetésre. Közben a rendőrség hangosbemondókkal figyelmeztette az embereket, hogy ne vegyenek részt a hatóságilag nem engedélyezett megmozduláson.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A tüntetés után egy szabadságmenetet is akarnak tartani egy új Fehéroroszországért. Múlt vasárnap százezrek vonultak fel Lukasenka ellen.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A tömegrendezvények megtartása illegális, a résztvevőket felelősségre vonják” - közölte a belügyminisztérium. Ivan Kubrakov, a minszki rendőrség vezérőrnagya videóüzenetben provokációra figyelmeztetett és felszólított mindenkit, hogy maradjon távol a Függetlenség terétől.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Lukasenka, aki továbbra is az állítja, hogy külföldről próbálnak forradalmat szítani Fehéroroszországban, azzal fenyegetőzött, hogy kemény kézzel fellép a nyugalom helyreállítása érdekében. A védelmi minisztérium vasárnap közölte, hogy mostantól a hadsereg látja el az emlékművek védelmét.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

A tárca leszögezte, hogy az emlékművek térségében történő esetleges rendbontások és zavargások esetén a tüntetők már nem a városi rendőrséggel, hanem a hadsereggel kerülnek szembe. A védelmi minisztérium a tüntetőket fasisztának nevezte, és a csupa NAGYBETŰVEL írt közleményben figyelmeztették őket.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Az elnök élesen bírálta a tüntetők egyházi támogatását és szankciókkal fenygetett. „Felekezeteink álláspontja meglep” - mondta Lukasenka szombaton. Az elnöki hivatal honlapján megjelent beszédében hangsúlyozta, hogy a papoknak nem szabadna az ellenzékiek nevében felszólalniuk. Hozzátette, hogy az állam mindezt nem fogja félvállról venni, az érintetteknek pedig szégyellni kell magukat. Lukasenka szerint a politikának semmi keresnivalója a templomokban.

Különösen a katolikus egyház állt ki a választási csalás és a rendőrségi brutalitás ellen tiltakozók mellett. Minden felekezet erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 millió fehérorosz többsége ortodox vallású, csak 15 százalékuk katolikus.

photo_camera Fotó: SERGEI GAPON/AFP

Szvjatlana Cihanouszkaja Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki elnökjelölt vasárnap köszönetet mondott a balti ország támogatásáért. „Litvániában teljességgel biztonságban érzem magam” - nyilatkozta a BNS helyi hírügynökségnek. „A litvánok jóindulatát és segítőkészségét látom a fehérorosz nép számára” - mondta. „Itt vagyok és minden tőlem telhetőt megteszek, hogy hasznára legyek az embereknek és segítsek egy új, tisztességes és átlátható választás megtartásáért folytatott harcukban” - tette hozzá. Cihanouszkaja szerint nem várható, hogy egyhamar véget érjenek a tömegtüntetések. „Az emberek felocsúdtak és nincsenek többé abban a helyzetben, hogy együtt éljenek egy kormányzattal, amelyet nem fogadnak el” - mondta. Hozzáfűzte, hogy az emberek nem tudják megbocsátani a minszki vezetésnek az erőszakot az ország lakói ellen. Kijelentette, hogy a fehérorosz nép jogaiért folytatott harc szimbólumává vált és nemzeti vezetőként jellemezné magát.

Az ellenzék szerint Lukasenka csalt a választáson, és így sikerült a hivatalos adatok szerint a szavazatok több mint 80 százalékát megszereznie. Cihanouszkaja magát látja a vitatott elnökválasztás igazi győzteseként, bár a hivatalos adatok szerint a szavazatok 10,12 százalékát kapta. A szavazás után tömegtüntetések kezdődtek országszerte. Az első napokban több ezer demonstrálót vettek őrizetbe, halálos áldozatok is voltak. Tüntetőkön kívül a rendvédelmi szervek többtucatnyi tagja is megsérült. (Reuters/MTI)