Tízezrek álltak élőláncba a tüntetők melletti szolidaritásból Vilniustól a litván-belarusz határig

külföld
2020 augusztus 23., 19:32

A három balti államban, Észtországban, Litvániában és Lettországban emberek tízezrei alkottak élőláncot szolidaritásból a belarusz tüntetőkkel.

Litvániában a fővárostól, Vilniustól a litván-belarusz határig alkottak 34 kilométres láncot az emberek, a Reuters szerint 35 ezren.

photo_camera Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

„Büszke vagyok arra, hogy a nemzetünk kijött azért, hogy buzdítsa Belaruszt. Nem vagyunk közömbösek, soha nem leszünk közömbösek”, mondta Gitanas Nauseda litván elnök a demonstráción.

photo_camera Fotó: Sergey Melkonov/Sputnik via AFP

Egils Levits lett elnök is a Szabadságot Fehéroroszországnak szolidaritási lánc résztvevői között volt Rigában hivatalos Twitter-oldala szerint.

photo_camera Fotó: Sergey Melkonov/Sputnik via AFP

A gesztus a Balti Út évfordulóját is jelzi: 1989. augusztus 23-án mintegy kétmillió ember alkotott élőláncot a három balti országban. Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke üdvözölte a rendezvényt. „Támogatom őket és mindig is kiállok a szabad választásokért és a nép akaratának érvényesüléséért” - mondta Jourová.

photo_camera Fotó: PETRAS MALUKAS/AFP

Vasárnap ismét tízezrek vonultak a minszki Függetlenség terére Aljakszandr Lukasenka lemondását követelve. Az elnököt már gépfegyverrel a kezében lehetett látni. (MTI/New York Times)