A Nemzeti Választási Bizottság nem hitelesítette az MSZP népszavazási kérdéseit a természetes tavakról

politika
2020 augusztus 24., 12:44

A mai ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az MSZP természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit ülésén.

Az MSZP 3 kérdésben kezdeményezett népszavazást.

Az első arról szólt, hogy a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra történő belépésért ne kelljen belépődíjat fizetni.

Az NVB tagjai 6:5 arányban úgy döntöttek, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert az alaptörvény módosítását célozza, arról pedig nem lehet népszavazást tartani. Az NVB többsége szerint az önkormányzatok alaptörvényben biztosított tulajdonosi joggyakorlását korlátozná, ha a sikeres népszavazás után nem szedhetnének belépési díjat. A strandok kérdése helyi közügy, a választópolgárok a képviselő-testületen keresztül vagy helyi népszavazással jogosultak dönteni benne, de egy országos népszavazásnál épp a helyi választópolgárok lennének kisebbségben és kizárva a döntésből, hogy a területükön lévő ingatlannal hogyan rendelkezzenek – állapította meg az NVB.

A második kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1-i állapothoz képest építési és változtatási tilalmat.

Az NVB 7:4 arányban ezt a kérdést sem hitelesítette, többek között arra hivatkozva, hogy a változtatási tilalomról az önkormányzatok, az építési tilalomról pedig a kormányhatározat alapján az önkormányzatok és állami hatóságok dönthetnek, nem pedig az Országgyűlés. Országos népszavazást márpedig csak a Parlament feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani. Emellett egy eredményes népszavazás után legkorábban 2021-ben tudna jogszabályt alkotni az Országgyűlés, vagyis felmerül a visszamenőleges jogalkotás tilalmába ütközés is. Az NVB szerint a kérdésben azért sem lehet népszavazást tartani, mert korlátozná a helyi önkormányzatok tulajdonhoz való jogát, amit az alaptörvény garantál.

A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat.

Az NVB 6:5 arányban úgy döntött, ez a kérdés sem hitelesíthető, részben a korábbi kérdéseknél már ismertetett érvek miatt, részben pedig azért, mert az elidegenítési tilalmat csak egy jog biztosítására lehet bejegyezni, a biztosított jog fennállásának időtartamára, de ebben az esetben nem tudni, mi az elidegenítési jog korlátozásának az alapja.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

MSZP: Ezek mondvacsinált okok

A párt budapesti elnöke sajtótájékoztatón közölte, hogy az MSZP minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog, így „előbb-utóbb lesz népszavazás” a természetes tavak hozzáférhetőségével kapcsolatban.

Molnár Zsolt szerint politikai színjáték zajlott a testület erről döntő ülésén, a bizottság többsége pedig végül „mondvacsinált okokból” utasította el a népszavazás kiírását 6:5 arányú szavazással.

Szerinte a hatalom fél attól, hogy a „nép véleményt nyilvánítson”, ha kell, a Kúriáig is elmennek a jogorvoslati szándékukkal, de azzal is megelégszenek, ha a kormány a vasárnapi boltzár eltörléséhez hasonlóan megfutamodik, és eleget tesz a követeléseiknek. „A csata még nem dőlt el, és meg fogjuk nyerni” – mondta. (MTI)