Az NVB szerint törvénysértően vették nyilvántartásba a Jobbikot a tiszaújvárosi időközi választásra

politika
2020 augusztus 24., 13:23

A Nemzeti Választási Bizottság szerint a tiszaújvárosi választási bizottság jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a Jobbikot, mert a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást. A helyi választók a júliusban motorbalesetben meghalt, fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni. Koncz helyére a Fidesz a képviselő lányát indítja.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) augusztus 18-án vette nyilvántartásba jelölőszervezetként több más párt mellett a Jobbik Magyarországért Mozgalmat is. A bizottság a határozatában utalt arra, hogy a párt bejelentését intéző képviselő megbízatása ugyan május 12-én megszűnt, de a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény szerint ha a veszélyhelyzet alatt szűnik meg a megbízatása, akkor az a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napig még fennmarad. A bizottság ez alapján úgy ítélte meg, a bejelentés megfelel a törvényi előírásoknak, és nyilvántartásba vette a pártot jelölőszervezetként.

De a Fidesz jogorvoslati kérelmet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét nem a képviseletre jogosult személy nyújtotta be.

Az NVB hétfői ülésén 6:5 arányban úgy döntött, hibázott a tiszaújvárosi választási bizottság a nyilvántartásba vételkor, a veszélyhelyzet megszűnéséről szóló törvény ugyanis a 90 napos szabály alkalmazásának két feltételt szab:

  1. A veszélyhelyzet alatt szűnjön meg a képviselő tisztsége
  2. Új vezető tisztségviselőkről ne szülessen döntés.

De az iratokból megállapítható, hogy bár a képviselő megbízatása a veszélyhelyzet alatt szűnt meg, a párt már január 25-én döntött az új képviselők megválasztásáról. Vagyis nem a veszélyhelyzet, hanem a változásbejegyzési eljárással kapcsolatos kérdések, problémák vezettek oda, hogy a mai napig sincs bejegyzett képviselője a pártnak.

Az NVB ezek alapján megváltoztatta az oevb döntését, és visszautasította a Jobbik nyilvántartásba vételi kérelmét. Az NVB határozata nem jogerős, ellene 3 napon belül lehet a Kúriához fordulni – írja az MTI.

Jakab Péter, a Jobbik képviselője kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én.
photo_camera Jakab Péter, a Jobbik képviselője kérdést tesz fel az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. június 29-én. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Alfahírnek ezt mondta a fennálló helyzetről:

„Július 7-i keltezéssel július 9-én kaptam meg azt a végzést, hogy én vagyok a Jobbik elnöke, csak valahogy ez még nem emelkedett jogerőre, pedig semmilyen fellebbezésről nem tudunk. Mégiscsak nonszensz, hogy 7 hónap alatt nem sikerült átvezetni a január 25-ei Kongresszus eredményét a birosag.hu oldalra. Így szerintük nemcsak Jakab Péternek, de még Gyöngyösi Mártonnak sincs érvényes képviselete. Az elnökhelyettesünknek a veszélyhelyzet alatt megszűnt ugyan az aláírói joga, ám a veszélyhelyzetről szóló átmeneti intézkedések alapján ez a jog három hónapig kitolódik. A választás iroda szerint azonban ez mégsincs így, mert a tisztújító kongresszus a veszélyhelyzet előtt volt megtartva. Lényegében jogászkodnak, de a céljuk világos: Bíró László ezen a választáson ne tudjon elindulni, és minden jogi érvelést ennek rendelnek alá.”