Ipari kémkedés miatt utasítottak ki egy orosz diplomatát Ausztriából

külföld
2020 augusztus 24., 11:16

Kiutasítanak egy orosz diplomatát Ausztriából, erősítette meg az osztrák külügyminisztérium a Kronen Zeitung értesülését. A diplomatának szeptembertől kell elhagynia az országot ipari kémkedés miatt.

A Kronen Zeitung szerint a diplomata egy fejlett technológiákat előállító osztrák vállalat helyi munkatársán keresztül gyűjtött információkat. Az érintett osztrák személy saját kezdeményezésből tájékoztatta cége vezetését a vállalattal kapcsolatos kémkedésről, kapcsolattartójaként pedig az orosz diplomatát nevezte meg. Az orosz diplomata elutasította, hogy vallomást tegyen, és diplomáciai mentességére hivatkozott .

A TASZSZ orosz hírügynökség hétfőn a bécsi külügyminisztériumhoz fordult a sajtóban megjelentekkel kapcsolatban, ahol azt közölték, hogy a diplomata tevékenysége nem volt összhangban a diplomáciai kapcsolatokról rendelkező bécsi konvencióval. Részletekkel nem szolgáltak.

A bécsi orosz nagykövetségen felháborodással fogadták az osztrák hatóságok döntését. A diplomáciai képviseletnél úgy látták, hogy a döntés kárt okoz a két ország közötti építő jellegű kapcsolatoknak. Hangoztatták egyben meggyőződésüket, hogy az ügyben nem marad el majd Moszkva válaszlépése. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfő délután közölte, hogy Oroszország válaszintézkedéseket fog hozni amiatt, hogy Ausztria kiutasított egy orosz diplomatát.

Ausztriában már júniusban is három évre elítéltek egy volt katonatisztet, amiért 25 éven át hadi és állami titkokat adott át az orosz katonai hírszerzésnek, amikért 280 ezer eurót tett zsebre. A tiszt 1992-től egészen 2018 szeptemberéig együttműködött az oroszokkal. (ORF/MTI)