Minszkben őrizetbe vettek két ellenzéki vezetőt

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Hétfőn Fehéroroszországban őrizetbe vették az ellenzéki koordinációs tanács két tagját egy gyár bejáratánál, írja a Reuters a tanács szóvivőjére hivatkozva. Az egyikük Olha Kovalkova, a másikuk pedig Szjarhej Dilevszki. Egyelőre nem tisztázott, hogy miért fogták el őket. Dilevszki a minszki traktorgyárban dolgozott, és ő szervezte meg az üzemben a sztrájkot, hogy a politikai foglyok szabadon engedését és új választásokat követeljenek. 

Szjarhej DilevszkiFotó: Viktor Tolochko/Sputnik via AFP

A koordinációs tanács Kovalkova Facebook-oldalán közzétett nyilatkozata szerint engedély nélküli tömegtüntetés szervezésével vádolják őket.

Az ellenzék múlt kedden alakította meg a koordinációs tanácsot, amelynek az a célja, hogy tárgyalásos úton megegyezzen a kormánnyal a hatalom átadásáról. Több tucat tagja között értelmiségiek és politikusok is vannak. A hatóságok azonban csütörtökön büntetőjogi eljárást indítottak a testület ellen a hatalom megszerzésére tett illegális kísérlet vádjával.

Közben a Litvániában tartózkodó Szvjatlana Cihanouszkaja hétfőn arról beszélt, hogy reméli, minél hamarabb megkezdődnek a tárgyalások a hatóságokkal. Bár ennek az egyik feltétele éppen az, hogy engedjék szabadon a politikai foglyokat. Cihanouszkaja azt mondta, hogy egy megismételt választáson már nem jelöltetné magát, hanem a férje indulna, aki helyett augusztus 9-én is beugrott. (Reuters/MTI) 

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!