Újra megfertőzött a koronavírus egy hongkongi férfit, 4,5 hónappal a felépülése után

Egészségügy
2020 augusztus 24., 18:21

Újra megfertőzött a koronavírus egy hongkongi férfit négy és fél hónappal azután, hogy az illető felépült a Covid-19-ből. A koronavírus-újrafertőződés első dokumentált esetét hétfőn mutatták be a Hongkongi Egyetem kutatói.

A szakemberek szerint az eset azt jelzi, hogy a betegség, ami világszerte már több mint 800 ezer ember halálát okozta, terjedni fog globálisan a nyájimmunitás ellenére.

A 33 éves férfit áprilisban bocsátották el a kórházból az új koronavírus okozta betegségből gyógyultan, de a koronavírus-tesztje pozitív lett augusztus 15-én, amikor Nagy-Britannia érintésével Spanyolországból visszatért Hongkongba. Az első fertőzéskor láza volt, köhögött, fájt a torka és a feje három napig, de aztán hamar felépült. Most tünetmentes.

A Clinical Infectious Diseases tudományos folyóiratban bemutatott tanulmány szerint a férfi korábban egészségesnek tűnt. A kutatók kimutatták, hogy a koronavírus nem benne lapult továbbra is, hanem egy másik törzse fertőzte meg, így biztos, hogy újra elkapta a fertőzést.

„Ez az eset nem jelenti azt, hogy az oltás haszontalan lesz” – mondta To Kaj-vang, a tanulmány egyik vezetőszerzője. „Az oltás által előidézett immunitás különbözhet a természetes fertőzés által előidézett immunitástól. Meg kell várni az oltóanyagok klinikai próbáinak eredményeit, hogy lássuk, milyen hatékony a vakcina” – mondta.

Kínából korábban jelentettek olyan eseteket, hogy kórházakból gyógyultan távozók újra megfertőződtek koronavírussal, de az orvosok szerint nem volt nyilvánvaló, hogy a teljes felépülés után kapták el ismét a fertőzést – ahogyan a hongkongi betegnél történt – vagy az első fertőződésből a vírus még mindig a szervezetükben volt. (Guardian, MTI)