Svájc és Kína titkos megállapodása alapján kínaiak nyomozhatnak kínaiak után Svájcban

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Az NZZ am Sonntag arról számolt be, hogy Svájc és Kína között folynak az egyeztetések egy 2015-ös titkos egyezség meghosszabbításáról, ugyanis az eredeti megállapodás, amit sosem hoztak nyilvánosságra, idén decemberben lejár. A svájci Bevándorlási Államtitkárság egyik tisztségviselője megerősítette a kapcsolatfelvétel tényét.

Az egyezség értelmében kínai tisztségviselők hivatalos státus nélkül beléphetnek Svájcba két hétre, hogy nyomozzanak olyan kínai állampolgárok után, akik illegálisan maradnak az országban, ilyenek például az elutasított menedékkérők, az illegális bevándorlók vagy a személyi igazolvánnyal nem rendelkezők. Ha pedig megtalálják őket, a Bevándorlási Államtitkársággal együttműködve visszatoloncolhatják őket Kínába.

Jogvédők aggódnak az egyezség miatt, Fabian Molina szociáldemokrata képviselő is azt mondta, hogy az „teljesen elfogadhatatlan”, és nem szabadna megújítani. Molina azt mondta, bár a külügyi bizottság tagja, korábban sosem hallott az egyezségről, és a zöld Sibel Arslannal együtt felhozza a témát a következő ülésen.

Az államtitkárság azt állítja, az egyezség alapján eddig egyszer jártak el: amikor 2016-ban kínai delegáció érkezett Svájcba, 13 embert, köztük négy menedékkérőt kiutasítottak.

Daniel Bach, az államtitkárság szóvivője azt mondta a Keystone-SDA hírügynökségnek, hogy tibeti és ujgur menedékkérőket nem érint az egyezség, nem utasítanák ki őket, mivel meghurcolnák őket Kínában. (Swissinfo)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót