Elkészült az V. kerület első „zöld” buszmegállója

Budapest
2020 augusztus 26., 14:35

„Elkészült BELVÁROS ELSŐ ZÖLD BUSZMEGÁLLÓJA a József nádor téren!” - adta hírül Szentgyörgyvölgyi Péter, a kerület fideszes polgármestere a Facebookon. Hogy a buszmeálló mennyire zöld, azt képen is megnézheti bárki, ennyire:

link Forrás

A buszmegálló tehát igazából egy rendes buszmegálló, a szokásosnál kicsit több szürke fémmel, de mögé elültettek néhány növényt, köztéri virágládákban. Az V. kerületi önkormányzat közleményt is kiadott a dologról, azt írták, a növények vízellátásáért gépesített öntözőberendezés felel, és a buszmegálló tetején összegyűjtött esővizet is hasznosítják.

A közleményben szerepel továbbá, hogy „a növényekkel borított váró nem csupán újszerű, friss megjelenésű, a várakozóknak jobb komfortérzetet biztosító, hanem szerepet játszik a városi hőszigethatás csökkentésében, a mikroklíma kedvező befolyásolásában, a levegőminőség javításában, a por- és légnemű szennyezőanyagok megkötésében, valamint a biodiverzitás növelésében is”.

Abban egyébként igaza van az önkormányzatnak, hogy nagyon kellenek a növények a szinte teljes egészében kővel borított József nádor térre. Jobb memóriával megáldott olvasóink azonban bizonyára emlékeznek arra is, mikor és miért lett ilyen a József nádor tér, amilyen most: a téren eredetileg árnyékot adó évtizedes fákat 2016-ban tarolták le, hogy mélygarázs épüljön a tér alatt. Akkoriban az önkormányzat annyira nem aggódott a városi levegőminőségért, a mikroklímáért és a hőszigethatás miatt.

Tehát a tér, ahol most büszkén átadták ezt:

photo_camera Fotó: Szentgyörgyvölgyi Péter Facebook

eredetileg így nézett ki:

link Forrás