Pöcsökkel rajzolták tele az izgatott pénisszel csillagokat néző férfi szobrát a Ligetben

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Néhány nap múlva amúgy is elvitték volna a Műcsarnok melletti, ideiglenes helyéről Szmrecsányi Boldizsár, az egyik legismertebb kortárs szobrász Csillagnéző című alkotását, de egy ismeretlen alkotótárs előbb még hozzátette a magáét. 

Fotó: Földes andrás

A korszerűbb művészelméletek szerint a mű az alkotó és a befogadó közös munkájával jön létre, bár a szakemberek talán nem ennyire szó szerint értették a dolgot.

Fotó: Földes András

A vandál festékszóróval esett neki a műalkotásnak, erős vizuális jelekkel emelve ki a szobor egyik fontos, de eddig azért nem központi motívumát, az erektált péniszt. A szobor 2015-ben már ki volt állítva a Várkert Bazár udvarán, most egy tárlat miatt ideiglenesen helyezték el a Ligetben, de a közönség azon része, akik szerint a pénisz nem a férfiak teljesen normális szerve, rögvest háborogni kezdett a látvány miatt. Amit ez a tiltakozó sajátos módon csak felerősített.

A szobrot lefotózó Földes András volt indexes újságíró elemzése helyesen mutat rá, hogy 

"(:...) ezúttal nem világos, hogy a rongáló kritizált, vagy pont hogy tetszett neki, ami másokat kiakasztott. A Csillagnezőt ugyanis további faszokkal festették tele, sőt, külön kiemeltek az eredetit. A szobor így mindenesetre elvesztette eredeti minimalizmusát, viszont olyan lett, mint vmi falloszimádó törzsi harcos."

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!