Nemcsák Károly bekerült az SZFE felügyelőbizottságába, az egyetem jelöltjei nem

oktatás
2020 augusztus 26., 13:53

Augusztus 18-án bejegyezték a Színház- és Filmművészetért Alapítványt, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait gyakorolja.

A cégbírósági honlapon látható, hogy - az augusztus eleji minisztériumi közleménynek megfelelően - hivatalosan is kinevezte a kormány az öt kurátort: Vidnyánszky Attila az elnök, aki az egyetem legdurvább kritikusa volt eddig; és tag lett még

  • Rátóti Zoltán színész, aki Vidnyánszky beosztottja a Nemzetiben és nyíltan kampányolt a Fidesznek,
  • Lajos Tamás, a közpénzes pályázatokon Kálomista Gábor mellett legjobban teljesítő producer;
  • és a MOL két felsővezetője, Bacsa György stratégiai ügyvezető igazgató és Világi Oszkár igazgatósági tag, a Slovnaft vezérigazgatója.
Nemcsák Károly és Rátóti Zoltán a 2013-as évadnyitón
photo_camera Nemcsák Károly és Rátóti Zoltán a 2013-as évadnyitón Fotó: Bugány János/MTI/MTVA

Bár a minisztérium kért ajánlásokat az egyetemtől a kurátorok személyére, azok közül egyet sem fogadtak el, pedig láthatóan igyekeztek a kormány számára elfogadható neveket mondani: Eötvös Péter világhírű zeneszerzőt, akinek zenei központját Orbán Viktor adta át; Udvaros Dorottyát, aki Vidnyánszky társulatában játszik a Nemzetiben; vagy éppen Röhrig Géza egykori SZFE-s hallgatót, az Oscar-díjas Saul fia főszereplőjét, akinek a kormány Kossuth-díjat adott.

Az SZFE javaslatokat tett a felügyelőbizottság tagjaira is, és ahogy a kuratóriumba, úgy ide is jelölte az egyetemi közösség egy elismert tagját, de a kormány figyelmébe ajánlotta például Csóti Józsefet, az Alkotmánybíróság gazdasági főigazgatóját, korábban több színház gazdasági vezetőjét; illetve Havas Ágnest, a Vajna-féle Filmalap vezérigazgatóját.

Palkovics minisztériuma azonban ezeket a neveket is figyelmen kívül hagyta, a 444 információi szerint a felügyelőbizottság tagjai ugyanis a következők lettek:

  • Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky vezette Teátrumi Társaság tagja, fideszes események rendszeres résztvevője;
  • Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, washingtoni nagykövete, 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója;
  • Windisch László, a második Orbán-kormányban minisztériumi főosztályvezető, 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank alelnöke.*

A kuratórium és a felügyelőbizottság összesen nyolc tagja közé tehát a Nemzeti Színház és a MOL 2-2, az MNB egy embert küld, az SZFE nullát. Nem lesz senki az egyetem felügyeletét átvevő testületekben, aki ismerné az egyetemet.

link Forrás

A színházi és filmes képzés csúcsintézménye szeptember 1-től kerül alapítványi fenntartásba, az indokolatlanul gyors és az érintettek kéréseit figyelmen kívül hagyó átalakítás ellen tiltakozik az SZFE vezetése, a Hallgatói Önkormányzat pedig nem fogadja el a kuratóriumot. Tiltakozott továbbá számtalan ismert színházi ember, de még Vidnyánszky Attila saját társulatában is hullámokat vetett az ügy:

  • Bánsági Ildikó felmondott a Nemzetiben,
  • Udvaros Dorottya nyilvánosan határolódott el a főnökétől,
  • de még a jobboldali színészikon Blaskó Péter is azt írta, hogy Vidnyánszky hibát követett el, mert „konszenzus nélkül nem fogadható el a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújítása”.

Frissítés 18.50: eredetileg azt írtuk, hogy Windisch László 2013-tól az MNB alelnöke, mivel a jegybank honlapján így szerepel, de ahogy a cikk megjelenése után küldött levelében írta: „2019. októbere óta, tehát majdnem egy éve már nem vagyok az MNB alelnöke, s a jegybankkal semmilyen jogviszonyban ezóta nem állok.”