Bánsági Ildikó: Ami az SZFE körül zajlik, csak az utolsó csepp volt a pohárban

színház
2020 augusztus 04., 16:27

Bánsági Ildikó Kossuth-díjas színész hétfőn kiírta a Facebookra, hogy mostantól nem dolgozik a Nemzeti Színházban. Indoklást nem fűzött a döntéséhez, de az időzítés arra engedett következtetni, hogy az összefüggésben állhat a Színház- és Filmművészeti Egyetem átszervezésével, ugyanis éppen pénteken derült ki, hogy az egyetem fenntartására létrehozott alapítvány kuratóriumának vezetője Vidnyánszky Attila lesz, aki a Nemzeti Színház igazgatója is.

Bánsági kedden az ATV Híradójának hosszabban is nyilatkozott a távozásáról, azt mondta, döntésének nincs egyetlen oka, az utolsó csepp volt a pohárban az, ami a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül zajlik.

„Rájöttem, hogy nincs beszélgetés. Elhittem, hogy van beszélgetés, és úgy láttam, én így ítélem meg, hogy nincs. Hogy ez úgy lezáródott, mert már csak forradalmiskodni lehetett, azt láttam” - mondta meglehetős ködösséggel a színész szakma megosztottságáról.

„Rádöbbentem arra, hogy valamitől valakik kialakítottak egy olyat, hogy jobboldali, baloldali. Most ez úgy kialakult, és nekem ez nem tetszik. Mert nekem a bal és a jobboldaliak azok nekem a társaim, akiket én szeretek, akikkel mi dolgoztunk. Egyívásúak voltunk, és tudtunk beszélgetni, és nem volt köztünk árok.” Ezzel szemben mostanra „beszélgetés nélkül történések lettek, és hogy ha mi nem ülünk le, nem húzunk egy vonalat, és nem mutogatunk visszafele, hogy te beszélsz, mikor te ezt meg azt csináltad ekkor és ekkor... És ezt nem hagyjuk abba, és nem beszélgetünk, akkor nem oldjuk meg a szakmának a problémáját, hanem mindig az erősebbik lenyomja a kisebbiket, és akkor ez így folytatódik, de magát a problémát nem oldjuk meg.”

A színész egyébként azt mondta, ő függetlennek tartja magát, mindig is emberpárti volt, szeretné meghallgatni a többieket, szerinte ugyanis ez az egyetlen kiút a jelenlegi helyzetből.