Szijjártó kirúgást ígért azoknak, akik otthonról akartak dolgozni a járvány alatt

politika
2020 augusztus 26., 06:41

Volt még egy nagyon fontos varázskifejezés: home office és az erre vonatkozó törekvés. Ezt sem engedélyeztem, és nem fogom engedélyezni a jövőben sem. Azt kértem a helyettes államtitkároktól és a főosztályok vezetőitől, hogy írják össze azoknak a munkatársaknak a nevét, akiknek a teljesítményét és a munkáját ebben a helyzetben nélkülözni tudják. És zárójelben tettem hozzá, hogy akkor ezt véglegesen meg is köszönhetik. Érdekes módon egyetlen egy név felírására sem került sor ezekre a listákra” - értékelte a járványhelyzet alatti minisztériumi munkát a keddi nagyköveti értekezleten Szijjártó Péter, akiről nemrég derült ki, hogy a fehérorosz válságról szóló egyeztetéseket Szíjj László luxusjachtjáról bonyolította le.

link Forrás

Még márciusban az Index írt arról, hogy a közigazgatásban dolgozók több szakszervezete közös nyilatkozatban fordul Orbán Viktorhoz a koronavírus-járvány miatti munkavégzéssel kapcsolatban. Arra kérték a miniszterelnököt, hogy „a közszféra munkaadójaként a kormány mutasson példát azzal, hogy méltányosan jár el a munkavállalóival és az otthoni munkavégzést támogatja és elősegíti”. Külön kérték, hogy legyenek tekintettel a kisgyermeket nevelő, krónikus betegségben szenvedő, valamint a hatvan év feletti kollégákra. Ugyanakkor kiszivárgott Magyar Levente miniszterhelyettes belső levele is, amiben kiosztotta a tárca főosztályvezetőit és a nagyköveteket is, ha a koronavírusra hivatkozva nem dolgoznak a rendes ügymenetben.

Szijjártó szerdai beszédéből kiderült, hogy az otthoni munkavégzést kérőknek kirúgással kellett volna szembenézniük:

Senkit sem küldtünk home office-ba, a főosztályvezetők és a helyettes államtitkárok jó helyzetfelismeréssel azt gondolták, hogy mindenkinek a munkájára szükség van nehéz időszakban is és a helyszínen is.

Tehát ezért azt szeretném mondani, hogy szakszervezetesdit eddig sem játszottunk a külügyminisztriumban, ezután sem fogunk. És ha valakinek ilyenhez van kedve, az szintén megkapja a lehetőséget arra, hogy ezt a játékot a minisztériumon kívül játssza. Nem engedjük meg ezt természetesen a jövőben sem.

Külpolitikát csinálni felelősség, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztériumban dolgozni különleges felelősség, amely nem csak a jó időkben, hanem a rossz időkben is feldataokat jelent. És aki ezt nem válallja, annak nyitva állnak az épület ajtói, természetesen a kifele irányban is.

Hogy a külügyminiszter pontosan hogyan került az állami megbízásokból meggazdagodó üzletember jachtjára, azt kedden szerettük volna megkérdezni tőle, de Szijjáró Péter egyszerűen úgy tett, mintha meg sem hallaná a kérdéseket, csak azt ismételgette, hogy ez a magánügye.