A fehérorosz rendőrség elvitt 20 újságírót a tüntetésről, aztán elkezdték oszlatni a tömeget

A fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását, közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója. Az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból. A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről. A Szabad Európa Rádió szerint elkezdték őrizetbe venni a tüntetőket is. 

Korábban a Szabadság téren két tucat újságírót vettek őrizetbe, akik a Minszkben zajló tüntetésekről tudósítottak. Az újságírókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek szerint csak az irataik ellenőrizték.  

A hatósági őrizetbe kerültek között volt a tut.by helyi hírportál több munkatársa és a TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere is. A Reuters szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az újságírók telefonjait és iratait elkobozták. A hírügynökség szerint legalább 20 újságírót vettek őrizetbe. 

Olha Csemodanova belügyi szóvivő időközben kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az újságírókat nem vették őrizetbe, mindössze igazoltatás céljából kísérték őket a kerületi rendőrkapitányságra, annak ellenőrzésére, hogy valóban jogszerűen végzik-e tevékenységüket. (Reuters/Meduza/MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.