A fehérorosz rendőrség elvitt 20 újságírót a tüntetésről, aztán elkezdték oszlatni a tömeget

külföld
2020 augusztus 27., 17:12

A fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását, közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója. Az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból. A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről. A Szabad Európa Rádió szerint elkezdték őrizetbe venni a tüntetőket is.

Korábban a Szabadság téren két tucat újságírót vettek őrizetbe, akik a Minszkben zajló tüntetésekről tudósítottak. Az újságírókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek szerint csak az irataik ellenőrizték.

link Forrás

A hatósági őrizetbe kerültek között volt a tut.by helyi hírportál több munkatársa és a TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere is. A Reuters szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az újságírók telefonjait és iratait elkobozták. A hírügynökség szerint legalább 20 újságírót vettek őrizetbe.

Olha Csemodanova belügyi szóvivő időközben kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az újságírókat nem vették őrizetbe, mindössze igazoltatás céljából kísérték őket a kerületi rendőrkapitányságra, annak ellenőrzésére, hogy valóban jogszerűen végzik-e tevékenységüket. (Reuters/Meduza/MTI)