A fehérorosz rendőrség elvitt 20 újságírót a tüntetésről, aztán elkezdték oszlatni a tömeget

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

A fehérorosz rendőrség különleges alakulata (OMON) megkezdte a minszki Függetlenség terén tüntetők oszlatását, közölte csütörtökön a TASZSZ orosz hírügynökség helyszíni tudósítója. Az OMON tagjai felszólították a jelen lévő újságírókat, hogy álljanak el az útból. A tüntetésen több ezren vettek részt. Az OMON nem vetett be tömegoszlató eszközöket, a biztonságiak láncot alkotva szorítják ki az embereket a térről. A Szabad Európa Rádió szerint elkezdték őrizetbe venni a tüntetőket is. 

Korábban a Szabadság téren két tucat újságírót vettek őrizetbe, akik a Minszkben zajló tüntetésekről tudósítottak. Az újságírókat egy kisbusszal szállították el, a rendvédelmi szervek szerint csak az irataik ellenőrizték.  

A hatósági őrizetbe kerültek között volt a tut.by helyi hírportál több munkatársa és a TASZSZ orosz hírügynökség fotóriportere is. A Reuters szemtanúkra hivatkozva közölte, hogy az újságírók telefonjait és iratait elkobozták. A hírügynökség szerint legalább 20 újságírót vettek őrizetbe. 

Olha Csemodanova belügyi szóvivő időközben kiadott közleményében hangsúlyozta, hogy az újságírókat nem vették őrizetbe, mindössze igazoltatás céljából kísérték őket a kerületi rendőrkapitányságra, annak ellenőrzésére, hogy valóban jogszerűen végzik-e tevékenységüket. (Reuters/Meduza/MTI)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót