A kínai-amerikai hidegháború kulcsfigurája lehet Kína budapesti nagykövete, aki nemrég a Magyar Nemzetben támadta Amerikát

POLITIKA
2020 augusztus 28., 12:02

Kína szempontjából kulcsfontosságú pozícióba neveztek ki a napokban egy Budapesten szolgáló kínai diplomatát. Duang Jielong nagykövet ugyanis kilenc évre a Nemzetközi Tengerjogi Bíróság bírája lett. Az Egyesült Államok hevesen ellenezte a kinevezését, mondván, hogy Kína rendszeresen megsérti a nemzetközi jogot a Dél-Kínai tengeren.

A 21 bírával működő bíróság az ENSZ egyik szervezete, Hamburgban van a székhelye és ahogy a neve mutatja, tengerjogi kérdésekben tesz igazságot a vitás felek között. E hét hétfőjén 7 új tagot választottak a New York-i ENSZ-központban tartott szavazáson. A 168 érintett, vagyis tenger mellett fekvő tagország közül Duang Jielong 149 szavazatát szerezte meg.

Bár az Egyesült Államok nincs a választó országok között, már a szavazás előtt hevesen tiltakoztak, mondván, Kína semmibe vette a nemzetközi jogot a Dél-Kínai Tengeren. (Kínát a Fülöp-szigetek citálta egy hágai székhelyű nemzetközi választottbíróság, a PCA elé 2013-ban. A testület elítélte Kínát, amely azonban nem ismerte el a szervezet illetékességét az ügyben.)

David Stilwell kelet-ázsiai és Csendes-óceáni ügyekért felelős külügyminiszter-helyettes úgy fogalmazott, hogy “kínai tagot választani ebbe a testületbe olyan, mintha egy gyújtogatóra bíznánk a tűzoltóságot.”

A dologhoz hozzátartozik, hogy a tengerjogi bíróság 1996-os megalapítása óta a testületnek mindig volt kínai tagja.

Diang Jielong új szerepében a kínai-amerikai hidegháborús hangulatú összecsapások egyik sokan idézett figurája lehet. A diplomatától semmiképp sem áll távol a konkrontáció felvállalása. Július 30-án "Az amerikai nagykövet hazugságai" címmel írt kőkemény hangvételű publisztikát a Magyar Nemzetbe, ami azzal a mondattal kezdődött, hogy

"ORSZÁGOM NEVÉBEN VISSZAUTASÍTOM A ROSSZINDULATÚ RÁGALMAKAT ÉS A FOLYAMATOS PROVOKÁCIÓT"

A diplomata tengerjogi kinevezése Ázsiában komoly hullámokat vetett, Indiában is téma volt a híradókban:

link Forrás