Túlzott erőszakot alkalmaztak a wisconsini hatóságok az ENSZ emberi jogi főbiztosságának szóvivője szerint

külföld
2020 augusztus 28., 11:46

Az ENSZ emberi jogi főbiztosságának (OHCHR) a szóvivője túlzott erőszak alkalmazásával vádolta meg a wisconsini hatóságokat, amikor azok hétszer hátba lőtték Jacob Blake-t.

Rupert Colville pénteken Genfben azt mondta, hogy a jelenleg rendelkezésre álló videofelvételek tanúsága szerint aránytalan erőszakot alkalmaztak Jacob Blake esetében, és nem zárható ki, hogy ennek oka a férfi "negatív megkülönböztetése volt bőrszíne miatt".

Jacob Blake-t hétszer lőtte hátba egy rendőr a múlt héten, amikor be akart szállni az autójába, azóta folyamatosak a tüntetések Wisconsinban.

Colville szerint a tragédia ismét rávilágít arra, mennyire fontos felszámolni a rendszerszintű rasszizmust a rendvédelmi szervek körében.Szerdán a kenoshai tüntetésen feltehetően egy fegyveres csoporthoz tartozó tinédzser fiú tüzet nyitott a tüntetőkre ezzel megölve két embert.

Colville a túl megengedő amerikai fegyvertartási törvények szomorú példájának nevezte a gyilkosságot, hozzátéve, hogy az OHCHR korábban már többször figyelmeztette e törvények miatt az Egyesült Államokat.Szerinte nem szabadna felmerülnie annak, hogy egy 17 éves kamasz automata fegyverrel a kezében olyan helyzetbe kerüljön, hogy a mostanihoz hasonló feszült időszakban bárkire ráfoghassa azt. (MTI)