A sztori, amiről már tényleg csak a Brazzers-logó hiányzik

külföld
2020 augusztus 29., 17:01

A tökéletes bulvárhír egy mondatban: a nyilvánosan a szűzies önmegtartóztatást hirdető, befolyásos, trumpista amerikai vallási vezető felesége összeszűrte a levet a fiatal medencés fiúval, nagyon úgy tűnik, hogy a befolyásos vallási vezető engedélyével, aki meg attól indult be, ha megtekinthette felesége és az ifjú bika nászát. Nem csak bulvárhírnek tökéletes ez, hanem pornófilm-forgatókönyvnek is. De a Falwell-família történetének legújabb epizódja valójában még ennél is sokkal elképesztőbb.

Becki Falwell, Jerry Falwell Jr. és lányuk, Caroline
photo_camera Becki Falwell, Jerry Falwell Jr. és lányuk, Caroline Fotó: Shannon Finney/AFP

Hogy megértsük, miért lett akkora hír az amerikai sajtóban augusztus végén Jerry Falwell Jr. szaftos magánélete, apjával, Jerry Falwell Sr.-ral kell kezdenünk. Az 1933-ban született idősebb Falwell a 20. század második felében olyan hatással volt Amerikára és az amerikai közéletre, mint kevesen. A baptista lelkipásztor Falwell az amerikai evangelikalizmus egyik legnagyobb alakja volt, a tévéprédikációk és az ezrekhez szóló megatemplomok nagy pionírja, aki szuggesztív előadásmódját jó üzleti érzékkel kombinálva hatalmas nyájat gyűjtött maga köré, akikből aztán személyesen is szép vagyonra tett szert.

Falwell igazán nagy találmánya azonban nem vallási vagy gazdasági, hanem politikai természetű volt. 1979-ben ő alapította azt a Moral Majority (Erkölcsi Többség) nevű mozgalmat, amelynek fundamentalista keresztény alapvetései fokozatosan teljesen meghódították az amerikai Republikánus Pártot. Donald Trump eltántoríthatatlan szavazóbázisa is ezekből az evangéliumi keresztény választópolgárokból áll. Márpedig ők úgy szavaznak, ahogyan a vezetőik – a 2007-ben elhunyt Falwellhez hasonló, a Republikánusokkal kiváló kapcsolatot ápoló prédikátorok – kérik.

Magyarországon az idősebb Falwellt talán inkább a Larry Flynt, a provokátor című, valós történetet feldolgozó filmből ismerik. A sztori nagyjából annyi volt, hogy Flynt szexmagazinjában, a Hustlerben megjelent egy karikatúra, ami Falwell tiszteletest részeges vérfertőzőként ábrázolta, amiért Falwell perelt, az amerikai Legfelsőbb Bíróság azonban jogtörténetileg rendkívül fontos ítéletében Flyntnek adott igazat azzal az indoklással, hogy a szólásszabadság jegyében egy közszereplőnek el kell ezt viselnie.

Falwell Sr. nem csak ezt a hatalmas liberális győzelmet hagyta az utókorra, hanem valóságos evangéliumi birodalmat is. Ennek egyik ékköve a szülővárosában, a virginiai Lynchburgben működő Liberty University, az amerikai keresztény-konzervatív-fundamentalista-republikánus jobboldal egyik legfontosabb intézménye, egy körülbelül 15 000 hallgatót oktató, az evangéliumi egyházak alapelveit szigorúan hirdető egyetem. Ennek az egyetemnek, amelynek becsületkódexe például az alkoholfogyasztást és házasságon kívüli szexet is szigorúan tiltja, volt az elnöke Jerry Falwell Jr. – egészen 2020 augusztusig.

Ifjabb Falwell már augusztus elején inkább szabadságra ment, amikor egy állítólag jelmezes bulin készült kép bukkant fel az Instagramján, amin nem csak ő volt egy vallási vezetőhöz képest lengén felöltözve, hanem az a nő is, akit éppen átölelt, és aki nem a felesége volt. Falwell ugyan azt állította, hogy a sötét színű ital a poharában csak víz volt, de a nagyobb botrány elől jobbnak látta legalábbis ideiglenesen visszavonulni. Az igazán nagy botrány azonban így is utolérte.

Augusztus 24-én a Reuters olyan erős cikket publikált, hogy abba a már sok szexbotrányt megélt amerikai evangéliumi kereszténység is beleremegett. A cikkben a szép pornószínésznevű Giancarlo Granda azt állította, hogy még 2012-ben, 20 évesen találkozott az akkor 50 éves Falwellel és a vele 25 éve házasságban élő feleségével, Beckivel. Granda akkor egy Miami Beach-i luxushotelben dolgozott medencés fiúként, a találkozásból gyorsan szexuális kapcsolat lett közte és Becki Falwell közt, az aktusokat pedig Jerry Falwell Jr. is rendszeresen végignézte.

Granda több olyan emailt és sms-t is bemutatott, amelyek alátámasztották, hogy nem hazudik. Állítása szerint „Becki és köztem intim kapcsolat volt, amit Jerry a szoba sarkából szeretett nézni”. Ezekre a találkákra évente többször is sor került különböző hotelekben és Falwellék virginiai otthonában.

Az, hogy Granda közeli kapcsolatban áll Falwellékkel már egy ideje közismert volt, a BuzzFeed 2018-ban megírta, hogy a fiatal medencés fiú és a középkorú vallásos sztárpár közösen üzemeltetnek egy ifjúsági szállót Miamiban. Granda szerint a kapcsolatuk végéhez éppen az vezetett, hogy üzleti természetű vitája lett Falwellékkel, és egyébként is véget akart vetni a kapcsolatuknak.

A medencés fiú a Reutersnek azt mondta, hogy bár saját akaratából ugrott fejest a szexuális természetű kapcsolatba Falwellékkel, úgy érzi, a pár kihasználta. „Nem tudom, hogy a naivságom, az éretlenségem, a bizonytalanságom vagy ezek kombinációja tehetett-e róla, de Falwellék megérezhették, ideális célpont vagyok a kis szexkalandjaikhoz”.

Becki Falwell nem válaszolt a Reuters megkeresésére, a férje ügyvédjén keresztül pedig azt üzente, hogy semmi sem igaz abból, amit az akkor még publikálás előtt álló cikk állít. Ezután viszont fordulat jött, és augusztus 23-án Jerry Falwell közleményt adott ki a jobboldali Washington Examinerben, amelyben azt állította, hogy Grandának valóban viszonya volt Beckivel, és a fiú zsarolni próbálta a házaspárt. Azt, hogy a viszonyt a férj kukkolva élvezte volna, nem említette.

Donald Trump és Jerry Falwell 2017-ben a Liberty University diplomaosztóján
photo_camera Donald Trump és Jerry Falwell 2017-ben a Liberty University diplomaosztóján Fotó: ALEX WONG/AFP

25-én este viszont Jerry Falwell Jr. bejelentette, hogy lemond a Liberty University elnökségéről. Majd visszavonta a lemondását, végül pedig mégis lemondott. A CNN szerint egy 10,5 millió dolláros (3,15 millárd forint) búcsúajándék is segíthette a végső döntés meghozatalában. Ezzel talán egy kicsit sikerült kifogni a szelet a botrány vitorlájából, amely a szintén 25-én induló republikánus konvenciót is alaposan beárnyékolhatta volna.

A konvenciónak a Republikánus Pártot saját szektájává alakító Donald Trumpról kellett szólnia, arról a Trumpról, aki a Falwell-birodalom és hívei támogatása nélkül valószínüleg a Fehér Ház közelébe sem jutott volna. A 2016-os republikánus elnökjelölti csata kulcspillanata volt, amikor Jerry Falwell Jr. támogatásáról biztosította a kétszeresen elvált, nem éppen jámbor keresztény hitéről ismert Trumpot, aki aztán az evangéliumi gyülekezetek támogatásával lett elnökjelölt, majd az év végén elnök. (Hogy az evangéliumi keresztényeknek cserébe mit ajánlott Trump, arról ezt a cikket érdemes elolvasni. Röviden azt, hogy nélküle végük.)

Becki Falwell is fontos kapocs az evangéliumiak és a Trump-szekta közt, a Nők Trumpért csoport tanácsadó testületének tagja, és férjével együtt fel is szokott szólalni a konzervatív politikai rendezvényeken. A Reuters szerint őt egyszerűen csak a Liberty University first lady-jeként volt szokás emlegetni. Most neki is hátrébb kell lépnie legalább egy időre.