A vírus miatt megváltoztatják a magyar katolikus misék menetét, állítólag véglegesen

ÉLET
2020 augusztus 31., 08:14

Olyan változtatást rendeltek el a misék menetében azonnali hatállyal a győri egyházmegyében, ami nemsokára országosan is kötelező lehet - írja a Szemlélek blog.

A mise rendjének megváltoztatása rövidtávon abszolúte érthető: járvány idején addig sem érdemes idegenek kezét fogdosni, amíg egyáltalán engedélyezett misét tartani. A módosítás lényege, hogy azon a ponton, a szertartás vége felé, ahol a misét bemutató pap eddig azt mondta, hogy

Köszöntsétek egymást a béke jelével!

mire a hívek azt válaszolták, hogy

Legyen békesség köztünk mindenkor!

majd mindenki kezet rázott a közelében állókkal, a pap ezentúl nem ezt mondja. Hanem azt, amit korábban, amikor például még én is ministráltam:

Engesztelődjetek ki szívből egymással!

Minderről onnan értesült a Szemlélek, hogy egy győri pap vasárnap a misén elmondta a híveknek, hogy ezt a módosítást a területileg illetékes püspök, Veres András azonnali hatállyal és kötelező erővel rendelte el a Győri Egyházmegyében. A pap kitért arra is, hogy nemcsak a szöveg változik: innentől kerülni kell a kézfogást a szentmiséken.

A Szemlélek több paptól is arról értesült, hogy ez a változtatás bele fog kerülni a misekönyvbe és nemcsak a győrieknél, de országosan is kötelező lesz.