Karácsony: Az Index után az SZFE is megmutatta, hogy nem kell mindig megalkudni

oktatás
2020 augusztus 31., 19:31
A rektori feladatokat eddig ellátó Upor László és kollégái a színpadon
photo_camera A rektori feladatokat eddig ellátó Upor László és kollégái a színpadon Fotó: botost/444.hu

„Ami most ezzel a tehetségek sorát kinevelő patinás intézménnyel történik, az egyszerre mutatja meg a rendszer pusztító mohóságát, és azt, hogy hol van ennek az ócska és ostoba kultúrharcnak a korlátja. Vannak ugyanis dolgok, amivel a hatalom nem tud mit kezdeni. Ilyen a szakmai iránti végtelen alázat, a tisztességes kiállás, és az áldozatkészség” - írta a főpolgármester a Színház- és Filmművészeti Egyetemről, amelynek szinte teljes vezetése lemondott hétfőn, miután a kormány által föléjük ültetett, az oktatók és hallgatók részéről eleve elutasított kuratórium elvonta minden fontos jogkörüket.

„Az Index után most a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetősége és szenátusa is megmutatta, hogy nem kell mindig megalkudni”

- írta Karácsony, aki szerint a hatalmi nyomulás azoknak a szakmai munkáját is lerombolja, akik most úgy érzik, hogy felülkerekedtek.

link Forrás

„Hiszem, hogy hamarosan olyan országban fogunk élni, ahol a hatalom megbecsüli és tiszteli a bátorságot, a függetlenséget és nem a talpnyalókat jutalmazza, akik csírájában fojtanák el a bátor művészetet. Hiszen a jó színház, a jó film, mindig tükröt tart elénk, és ha nem jó belenézni, nem a tükröt kell összetörni” - fogalmazott Karácsony.

A kuratóriumot vezető Vidnyánszky Attila azt nyilatkozta, nem örül, hogy lemondott az egyetem vezetése, akik szerinte vele ellentétben nem törekedtek igazi párbeszédre, de reméli, hogy „lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat.” Egy friss felmérés szerint a hallgatók 3 százaléka tudja elképzelni, hogy Vidnyánszkyék érkezése jó hatással lesz az oktatásra.

link Forrás