Lemond az SZFE gyakorlatilag teljes vezetése

oktatás
2020 augusztus 31., 12:35
Upor László és Novák Eszter
photo_camera Upor László és Novák Eszter Fotó: botost/444.hu

Hétfő délután hosszú sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelynek utolsó aktusaként az egyetem vezetése bejelentette a lemondását.

A rektori feladatokat ellátó Upor László, továbbá Novák Eszter rektorhelyettes és Németh Gábor rektori tanácsadó, illetve a három intézet vezetője közül kettő, a filmes Balázs Gábor és a színházas Bagossy László is lemond. A harmadik, az elméleti intézet vezetője, Gáspár Máté csak azért nem, mert ő már korábban lemondott. Rajtuk kívül a szenátus nemrég megválasztott tagjai is lemondanak mandátumukról, „a további munkát csak úgy tudják elképzelni, ha a szenátus visszakapja a legalább az állami egyetemek szenátusait megillető jogköröket.”

A színpadon és a nézőtéren ülő oktatók és hallgatók felállva tapsolták meg a bejelentést.

„A vezetőség szomorúan határozott lépésre kényszerült. Tekintettel arra, hogy minden értelmes és alapvető jogkörétől megfosztották, tekintettel arra, hogy vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatná fenn az önálló vezetés látszatát, tekintettel arra, hogy az egyetem életét a feje fölött szabályozzák – minderre tekintettel kénytelen a vezetői pozíciókról lemondani” - mondta el Upor László. „Miután nem lehetséges együttműködni olyan fenntartói testülettel, amelyet valódi tárgyalások nélkül neveztek ki fölé, olyan testülettel, amely az egyetem hagyományainak és jelenének, hallgatóinak, oktatóinak, oktatási színvonalának szisztematikus becsmérlésével kísérte belépőjét, olyan testülettel, amely előre és bármiféle egyeztetés nélkül aláírta az egyetem autonómiáját súlyosan sértő alapdokumentumokat, nem maradt választás.”

Egyetemi polgárok a sajtótájékoztató színpadán
photo_camera Egyetemi polgárok a sajtótájékoztató színpadán Fotó: botost/444.hu

Upor azt mondta, hogy akik most lemondtak, mindaddig nem vállalnak vezetői feladatokat, ameddig az egyetem önrendelkezése helyre nem áll.

Novák Eszter bejelentette, hogy az SZFE tanárainak sokasága és hallgatók alkotmányos panasszal fognak élni az egyetem autonómiájának megsértése miatt.

Felelős oktatóként, ameddig lehetséges, hallgatóikat nem hagyják magukra, mert hisznek abban, hogy legfőbb feladatuk és felelősségük a rájuk bízott és bennük megbízó tehetséges fiatalokat tanítani - hangzott még el a sajtótájékoztatón.

Pénteken derült ki, hogy a Vidnyánszky Attila vezette kuratórium a szenátus minden fontos jogkörét elvette. Estére tüntetést hirdettek a hallgatók, akik a sajtótájékoztatón bemutatott felmérés szerint 100 százalékban elutasítják, ahogy a modellváltás történt.