Itt a vége: Vidnyánszkyék kézi vezérléssel irányíthatják az SZFE-t

oktatás
2020 augusztus 29., 04:03

Eldőlt a legfontosabb függőben lévő kérdés a Színház- és Filmművészeti Egyetem jövőjéről: „autonómiájának minden lényeges elemét felszámolják” - olvasható a szenátus közleményében.

Azt már július végén lehetett tudni, hogy a pár nap múlva alapítványi fenntartásba kerülő egyetem fölé rakott kuratóriumba senki nem került be az SZFE jelöltjei közül, és nemrég az is kiderült, hogy a felügyelőbizottságba sem. A Színház és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumi elnöke az egyetem oktatóit és hallgatóit régóta hevesen kritizáló és minősítgető Vidnyánszky Attila lett, aki ezzel már a teljes magyarországi színészképzés felett befolyással rendelkezik; de a többi tag is kötődik a kormányoldalhoz. Egészen idáig azonban nem volt világos, hogy ez az egyetem által elutasított kuratórium pontosan mekkora beleszólást akar annak belső ügyeibe.

photo_camera Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Az eredmény még a pesszimista várakozásaikat is alulmúlta: „az új tulajdonos szándékai szerint szeptember elsejétől a szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó szerve többé

  • nem dönthet saját működési szabályzatáról,
  • nem szólhat bele a költségvetésbe,
  • nem fogadhatja el intézményfejlesztési tervét,
  • nem választhatja meg az egyetem rektorát,
  • nem jogosult önállóan intézetvezetőket és osztályvezető tanárokat kinevezni, osztályokat indítani.”

Ezek a jogok a Vidnyánszky vezette kuratóriumot illetik meg a jövőben.

A gyakorlatban ez azt is jelenti, hogy ők mondhatják meg, milyen osztályok induljanak és ki tanítsa őket, ki kerüljön vezető pozícióba az egyetemen vagy hogy mire lehet költeni a pénzét. E döntéseket eddig a szenátus hozta meg, amelybe demokratikus módon választottak tagokat az egyetemi polgárok, oktatókat, hallgatókat, szakszervezeti delegáltakat. A szenátus választotta meg még tavaly novemberben Upor Lászlót rektornak, de a hivatalos kinevezését a minisztérium azóta blokkolja, így már ez is a kuratórium hatásköre lesz.

A szenátus közleménye szerint „a kuratórium egyáltalán nem vette figyelembe az Egyetem vezetése által kidolgozott és elfogadott, a fenntartó minisztérium kérésére már két héttel korábban elküldött alapdokumentumokat, és - a rövid határidőre hivatkozva - nem fogadta el az Egyetem meghívását az augusztus 28-i egyeztető szenátusi ülésre.”

Vidnyánszky és a másik négy kurátor, Rátóti Zoltán nemzetis színész, Lajos Tamás producer és két MOL-os felsővezető az elmúlt majdnem egy hónapban semmilyen módon nem vette fel a kapcsolatot az egyetemmel, amelyet szeptember 1-től irányítanak. A találkozásra az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezésében kerülhetett volna sor csütörtökön, amikorra egyeztetésre hívták az egyetem vezetését, hallgatóit és az alapítvány képviselőit. A minisztérium péntek reggeli közleménye szerint „a megbeszélésen az egyetemet egyedül a kancellár képviselte. Az intézmény rektori feladatait ellátó vezetője egyéb elfoglaltságra hivatkozva az egyeztetés kezdete előtt szűk két órával lemondta részvételét. A Hallgatói Önkormányzat vezetője szintén az egyeztetéstől való távolmaradását jelezte.”

A szenátus közleménye nem tért ki a távolmaradás okaira, de aligha arról van szó, hogy az egyetem képviselői bokros teendőik miatt nem tudtak időt szakítani a találkozóra. A Hallgatói Önkormányzat eleve kijelentette, hogy nem tartja legitimnek a kuratóriumot, de az SZFE vezetésének se lehettek illúziói, mennyi értelme van a tárgyalásoknak. Hiszen javaslataikat eddig is rendre figyelmen kívül hagyták, és ezúttal is kiderült, hogy az ún. egyeztetésre már aláírt papírokkal érkeztek Vidnyánszkyék. Annak ellenére, írja a szenátus, hogy „az SZFE vezetőségét a minisztérium minden korábbi találkozón úgy tájékoztatta, hogy ezek a dokumentumok tárgyalás és egyeztetés útján válnak majd szeptember elsejétől véglegessé.”

Az SZFE hallgatói tiltakoznak a Kossuth téren
photo_camera Az SZFE hallgatói tiltakoznak a Kossuth téren Fotó: urfip

A kuratórium nevében közleményt jegyző Vidnyánszky csütörtökön közölte az MTI-vel, hogy átadták „a 2020. szeptember 1. napjától hatályos alapító okiratot, valamint a szervezeti és működési szabályzatot, amely az egyetem jelenlegi szervezetére épít és maradéktalanul biztosítja az intézmény Alaptörvénnyel összhangban álló autonómiáját.” Kiemelt feladatként fogalmazta meg az egyetem infrastrukturális fejlesztését, az egyetemi kapacitások bővítését, a nemzetközi kapcsolatok építését és a szakmával való együttműködés szorosabbá tételét. A kuratórium a folyamatos párbeszéd jegyében az egyetem vezetésével szeptember 1-jén - a fenntartói jogok átvételének napján - egyeztetést kezdeményezett - írta Vidnyánszky.

A szenátus pénteken levelet küldött a kuratóriumnak, melyben „kinyilvánítja, hogy továbbra is ragaszkodik az egyetemi autonómia írásos garanciáihoz.”

Az egyetem elfoglalása ellen több száz ismert művész tiltakozott, de még Vidnyánszky saját társulatában is volt, aki felmondott emiatt, és a Nemzeti fideszes körökben kultikus színésze, Blaskó Péter is hibásnak nevezte főnöke módszereit. A hallgatók meghirdették második tüntetésüket hétfőre, az egyetem elé. Felhívásuk úgy kezdődik: „Gyere és ünnepeld velünk az elmúlt 155 évet! Ki tudja, mit hoz a holnap.”