Vidnyánszky megszerezte az irányítást az SZFE fölött, de a kaposvári színészképzésen is rajta tartja a kezét

színház
2020 augusztus 12., 10:02

Bár sem az intézmény, sem Vidnyánszky Attila nem tájékoztatta róla a nyilvánosságot, az Átlátszó felületén benyújtott közérdekű adatigénylés során kiderült, hogy

Vidnyánszky annak ellenére is pozícióban marad Kaposváron, hogy közben az SZFE alapítványának kuratóriumi elnöke is lett.

Magyarországon a másfél évszázados múltra visszatekintő Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett 2003 óta létezik egy másik főiskolai, illetve egy ideje egyetemi szintű színészképzés. Kaposvárra nem sokkal a kormányváltás után, 2011-ben érkezett meg Vidnyánszky Attila, akinek addig nem volt köze az egyetemhez, mégis címzetes egyetemi tanári címet kapott. Tudományos fokozat nélkül nem lehetett tanszékvezető, de miután a tanszékből intézetet csináltak, annak vezetésére már sikerrel pályázhatott.

Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, miután átvette a Pro Urbe Budapest díjat Tarlós István főpolgármestertől
photo_camera Vidnyánszky Attila Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, a Magyar Művészeti Akadémia tagja, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, miután átvette a Pro Urbe Budapest díjat Tarlós István főpolgármestertől Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A tanszékre csak kinevezése után látogatott el. Első körben elvette Mohácsi János rendezőtől az osztályát, de az oktatók dolgozhattak tovább, 2013-ban viszont kirúgták Csáki Judit korábbi tanszékvezetőt és több meghatározó tanárt (a kritikus később megnyerte a munkajogi pert, a bíróság szerint hamis indokkal küldték el). Vidnyánszky hívott új embereket: többek között Eperjes Károlyt, Takaró Mihályt és Fábry Kornél atyát. A megszámlálhatatlan pozíciót begyűjtő rendező később átadta a tanszékvezetést, és miután egy törvénymódosításnak köszönhetően doktori cím nélkül is megkapta az egyetemi tanári kinevezést, már művészeti rektorhelyettesként felügyelte a területet.

Július végén a kormány bejelentette, hogy a nagy testvér, a Színház- és Filmművészeti Egyetem fölé kreált alapítványnak Vidnyánszky Attila lesz a vezetője, az ötfős kuratóriumban pedig két olajipari szakember mellett egyik beosztottja, Rátóti Zoltán is helyet kapott. (A hallgatói önkormányzat nem fogadja el ezt a kuratóriumot, amelybe az egyetem egyetlen képviselője vagy jelöltje sem került be, két nagy nevű oktató pedig azonnal felmondott.)

De mi lesz így a kaposvári színészképzéssel?

- merült fel a kérdés, egyrészt mert nem mindenki feltételezte, hogy Vidnyánszky mindkettőt megtartja magának, másrészt mert más agrárképzésekkel együtt a Kaposvári Egyetem is betagozódik a szintén alapítványi tulajdonba kerülő Szent István Egyetembe.

Az átlátszós adatigénylés eredetileg arra vonatkozott, hogy mennyi díjazást kap Vidnyánszky rektorhelyettesként, de az egyetem válasza szerint augusztus 1-én, vagyis az SZFE-s bejelentés utáni naptól

új pozíciót kap, a művészeti karért felelős rektori megbízott lesz.

Egész pontosan „a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karán folyó művészeti képzés magas színvonalú biztosításáért felelős rektori megbízott, aki megbízatását díjazás nélkül látja el.”

A rektori megbízás szövege szerint az agráregyetemi centrumnak célja „a művészeti képzés megtartása és a művészeti oktatás megerősítése”.

A két Vidnyánszky alá tartozó egyetemi színészképzés mellett Magyarországon csak tanodák és OKJ-s tanfolyamok vannak, de ahogy a Népszava emlékeztet, a határon túl Kolozsváron, Marosvásárhelyen, Újvidéken és Pozsonyban is várják a magyar nyelvű színészhallgatókat. A harmadik Vidnyánszky-féle képzés Beregszászon indulhat el, legalább is a Kaposvári Egyetem és a Nemzeti Színház 2018-ban megállapodást írt alá a kárpátaljai főiskolával annak beindításáról.

Akinek nincs diplomája, az nem csak a magas szintű oktatásról kényszerül lemondani, de a törvény szerint színészként kevesebbet is keres.