Lázár: Ha az állam nem lenne ilyen bőkezű támogató, számos sportág már üzletileg is működtethető lenne

politika
2020 augusztus 31., 11:40

A visszavonult miniszter, aki azóta miniszterelnöki megbízott és a kormánybiztos is lett, az Eurosportnak beszélt arról, milyen tervei vannak a Magyar Tenisz Szövetséggel, ahol idén nyáron választották elnökké.

Elmondta, hogy szerinte „ha az állam nem lenne a magyar sport legnagyobb támogatója, ha a magyar adófizetők nem lennének a magyar sport legnagyobb szponzorai, akkor számos sportág gyakorlatilag működésképtelen lenne”. Ugyanakkor hozzátette, hogy „ha az állam nem lenne ilyen bőkezű támogató, számos sportág már üzletileg is működtethető lenne”.

Lázár János teniszelnökként talpra akarja állítani a szövetséget, valamint nem nagy presztízsrendezvényekben és presztízsberuházásokban gondolkodoik, hanem abban, hogy „aki ma Magyarországon teniszezni szeretne, annak legyen hol”. Szerinte a szövetség feladata a tömegsport és az utánpótlásnevelés koordinálása, és nem tartja jónak, hogy a teniszt „továbbra is csak kiváltságosok, zárt elit közösségek élvezhetik”.

Azzal a felhatalmazással érkeztem, hogy a kormány nemcsak az adósságot kész rendezni, hanem a fejlesztésekbe is hajlandó pénzt fektetni. Ha a miniszterelnök tanácsot kér tőlem, hogy ezen felül áldozzunk-e nemzetközi versenyre, építsünk-e ennek megfelelő infrastruktúrát, akkor a megfontolt lépések politikáját javaslom majd neki” - jegyezte meg Lázár. A kormány egyébként éppen vasárnap ítélt meg 2,5 milliárdot a szövetségnek, aminek 3,5 milliárdos hiánya van.

Beszélt arról is, hogy a kisebb vidéki klubok szponzorait elvitte a TAO-rendszer. „A cégek azt mondják, hogy a TAO-val letudták a kötelezettségüket és a lehetőségüket is, a pénzek pedig áramlanak e sportágak felé. Csak Hódmezővásárhelyen 130-150 millió forintot össze lehet szedni a TAO-ból, ám a sportágak között nincs ott a tenisz. És jó néhány más sportág sem” - állapította meg.

Majd kitért arra is, hogy a nagy állami támogatás elkényelmesíti a sportvilágot: „Sokkal könnyebb az államhoz menni, mint a piachoz fordulni és támogatókat, szponzorokat bevonni. Miközben panaszkodunk, hogy nincs szponzor, nincs piaci támogatás, nem tudjuk, hogy nem ez a nagyvonalú állami támogatás kényelmesítette-e el a szövetségeket.” Ugyanakkor hozzátette, hogy a lerobbent infrastruktúrát a TAO rendszernek köszönhetően lehetett megújítani, mert „a költségvetési vitában a fókuszt mindig elvitte az oktatás, az útépítés, a járdaépítés, vagy valami más”.