Szőke Gábor Miklós: A műalkotásoknak van ára, amit nem kell szégyellni

MŰVÉSZET
2020 augusztus 31., 18:20

A HVG interjút készített Szőke Gábor Miklós szobrásszal, akiről az utóbbi hónapokban azért írtak gyakran a magyar lapok, mert kiderült, a Magyar Nemzeti Bank összesen 667 millió forintért rendelt tőle két szobrot Krisztina körúton épülő irodaházba. Szőke egyébként a Groupama Aréna előtt álló Fradi-sas alkotója is, de több helyen állnak szobrai Magyarországon és külföldön is.

A HVG kérdésére Szőke azt mondta, az MNB-nél ismerik és szeretik a szobrait, ezért kérték fel a két alkotás legyártására, és egyébként nemcsak neki lesznek műalkotásai az MNB épületeiben.

„ Az MNB Krisztina körúti irodaházában egy 10 tonnás, kiterítve egy harminc méteres lebegő alkotás készül, felhőkből kiugró kilenc aranyozott oroszlánt mind egyedileg alkotjuk meg, egyenként kifaragjuk, több száz gipsz negatívot készítünk, és több tízmillió pénzérme nagyságú acélkorongból hegesztjük össze, több tucatnyi ember dolgozik több csarnokomban egyszerre ezen a 470 milliós munkán” - ecsetelte, mi kerül ennyibe a szobrain.

„Az irodaház előtt felállítandó medve és bika harcát ábrázoló szobor rozsdamentes és corten acélből készül, amely éjszaka speciális világításának köszönhetően tőzsdei grafikonokká változik. Mindkét szoborcsoport óriási munka, iszonyat komplex a megvalósítása, a millenium óta nem voltak ekkora léptékű szobrok Magyarországon.”

Szőke egyébként nem lát problémát abban, hogy a Matolcsy György vezette jegybanknak szállít szobrokat, de azt mondja, nem politizál. „ha az állam vagy az MNB szobrokat akar vásárolni – egyébként nem csak tőlem –,

miért kellene elugranom előle?

Nem érdekekhez, hanem a kormány értékteremtő munkájához adom a nevem, nincs ezen mit magyarázkodnom, százszázalékosan tudok vele azonosulni” - mondta a szobrász, aki szerint

„a műalkotásoknak van ára, amit nem kell szégyellni”.

Az interjút teljes terjedelmében a múlt heti nyomtatott HVG-ben, vagy a hvg360 rovatában lehet elolvasni, ide kattintva.