Több százezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában, mert a koronavírus megbénítja a vágóhidakat

élelmiszer
2020 augusztus 31., 11:24

Nagyjából 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, ezzel 400 ezer fölé emelve a koronavírus miatt leölt madarak számát, hiszen Skóciában 110 ezer csirkét már el kellett altatni. Az intézkedés oka, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb húsfeldolgozójában 75 dolgozó karanténba kényszerült, miután megjelent a koronavírus a norfolki üzemben. Emiatt az üzem lényegében leállt, így nem dolgoz fel állatokat sem.

Nagy-Britanniában hetente kb. 20 millió csirkét dolgoznak fel, ezek túlnyomó többségét néhány nagy vágóhídon, amiknek kb. heti 2 millió csirke a teljesítményük. A norfolki ilyen üzem volt, a dolgozók karanténozásából eredő teljesítménycsökkenést pedig megérzi az egész piac, a meghatározott időben ide szánt csirkék túlnyomó részét nem tudják máshol levágni.

Ezért nagy számban elgázosítják a vágóhídra nem kerülő csirkéket, ehhez az iparágban általában szén-dioxidot használnak, a tetemek pedig nem kerülnek be emberi élelmiszerekbe, maximum csak a takarmányalapanyag lesz belőlük. (Guardian)