Több százezer csirkét gázosítanak el Nagy-Britanniában, mert a koronavírus megbénítja a vágóhidakat

Nagyjából 300 ezer csirkét terveznek elgázosítani Angliában, ezzel 400 ezer fölé emelve a koronavírus miatt leölt madarak számát, hiszen Skóciában 110 ezer csirkét már el kellett altatni. Az intézkedés oka, hogy Nagy-Britannia egyik legnagyobb húsfeldolgozójában 75 dolgozó karanténba kényszerült, miután megjelent a koronavírus a norfolki üzemben. Emiatt az üzem lényegében leállt, így nem dolgoz fel állatokat sem.

Nagy-Britanniában hetente kb. 20 millió csirkét dolgoznak fel, ezek túlnyomó többségét néhány nagy vágóhídon, amiknek kb. heti 2 millió csirke a teljesítményük. A norfolki ilyen üzem volt, a dolgozók karanténozásából eredő teljesítménycsökkenést pedig megérzi az egész piac, a meghatározott időben ide szánt csirkék túlnyomó részét nem tudják máshol levágni.

Ezért nagy számban elgázosítják a vágóhídra nem kerülő csirkéket, ehhez az iparágban általában szén-dioxidot használnak, a tetemek pedig nem kerülnek be emberi élelmiszerekbe, maximum csak a takarmányalapanyag lesz belőlük. (Guardian)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.