Kiugróan sok hegyi gorilla született egy ugandai nemzeti parkban

ÁLLAT
2020 szeptember 02., 19:09

Kiugróan sok hegyi gorilla született az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban – jelentette be az Ugandai Vadvédelmi Hatóság (UWA).

Csak az elmúlt hat hétben 5 gorillabébi jött világra, az év eleje óta pedig összesen 7 gorilla született, miközben tavaly az év egészében csak 3 gorilla jött világra – közölte a hatóság babyboomnak nyilvánítva a váratlan szaporulatot.

Kis gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban 2020 januárján.
photo_camera Kis gorilla az ugandai Bwindi Áthatolhatatlan Nemzeti Parkban 2020 januárján. Fotó: Pierre Vernay/Biosphoto via AFP

„Ilyesmi rendkívül szokatlan, ez egy hihetetlen áldás” – lelkendezett a vadvédelmi hatóság szóvivője, Bashir Hangi, aki nem tudott magyarázatot adni a kiugró szaporulatra. A gorillabébiket akkor fedezték fel, amikor bejárták a gorillák lakta helyeket, hogy megállapítsák, alkalmasak-e az újranyitásra a koronavírus-járvány után.

A világon kb. 1000 hegyi gorilla él, közülük 400 az Uganda délnyugati részén, a Kongói Demokratikus Köztársasággal határos vidéken fekvő, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő nemzeti parkban, ami sűrű, „áthatolhatatlan” esőerdejéről kapta a nevét. (MTI)