Trump elnök Kenoshába utazott és kiállt a helyi rendőrök mellett

külföld
2020 szeptember 02., 05:17

A Wisconsin állambeli Kenoshába látogatott Donald Trump elnök, hogy kiálljon a brutalitással és rasszizmussal vádolt helyi rendőrök mellett, és nyilvánosan elítélje azokat a tüntetőket, akik a fekete James Blake rendőri hátba lövése miatt kezdtek dühös tiltakozásba - írja a BBC.

Kenoshában azután törtek ki zavargások, hogy egy helyi rendőr többször hátba lőtt egy Jacob Blake nevű afroamerikai férfit, aki épp beszállni készült az autójába, miután a rendőrség szerint dulakodott a járőrökkel. Blake életben maradt, de egyelőre nem tud lábra állni, kérdés, hogy valaha járni fog-e még. A kenoshai helyzetet tovább súlyosbította, hogy a héten a 17 éves, Kyle Rittenhouse egy este megölt két tüntetőt, egy harmadikat pedig megsebesített.

photo_camera A fogadóbizottság az elnök keddi látogatásán Fotó: SCOTT OLSON/AFP

Mint korábban írtuk, Rittenhouse-ról az amerikai sajtó hamar kiderítette, hogy egy, a tüntetések során a rendőrökkel informálisan kapcsolatot tartó jobboldali milíciához tartozott. Az aznap esti videókból látszik az is, hogy a rendőrök nem igazán igyekeztek őrizetbe venni a fegyverrel rohangáló tinédzsert még annak ellenére sem, hogy többen kiabálták, hogy Rittenhouse tüntetőket lőtt meg. Ezek a videók Jacob Blake ügye mellé téve keltettek visszatetszést, mert megmutatták, hogy míg egy amerikai rendőr többször hátba lőtt egy fekete férfit, annak ellenére, hogy nem volt nála lőfegyver, szintén amerikai rendőrök nem foglalkoztak egy felfegyverezett fehér tinédzserrel, holott minden okuk meglett volna rá.

Trump keddi látogatásán egyértelmű kiállás volt a rendőrség mellett. Az elnök Jacob Blake családjával nem, csak a helyi végrehajtás embereivel találkozott, helyi gazdasági szereplőknek tartott beszédében, egy iskolai tornateremben pedig „hazai terrorakciónak” (domestic terror) nevezte a rendőri erőszak miatt kitört tüntetéseket, amik csak „rombolást” hoz a középnyugati városkába. Szerinte a média torzítja el a rendőrség munkájáról kialakult képet, mert mindig „rossz” dolgokra fókuszál.