Trump Kenoshába utazik, hogy helyi rendőrökkel találkozzon

külföld
2020 augusztus 30., 11:22

Donald Trump amerikai elnök a Wisconsin állambeli Kenoshába utazik - jelentette be a Fehér Ház szóvivője. Az elnök a helyi rendvédelmi szervek embereivel találkozik majd, és „felméri az elmúlt napok zavargásai által okozott károkat”.

Kenoshában azután törtek ki zavargások, hogy egy helyi rendőr többször hátba lőtt egy Jacob Blake nevű afroamerikai férfit, aki épp beszállni készült az autójába, miután a rendőrség szerint dulakodott a járőrökkel. Blake életben maradt, de egyelőre nem tud lábra állni, kérdés, hogy valaki járni fog-e még. A kenoshai helyzetet tovább súlyosbította, hogy a héten a 17 éves, Kyle Rittenhouse egy este megölt két tüntetőt, egy harmadikat pedig megsebesített.

link Forrás

Rittenhouse aznap esti ténykedését ebben a remek cikkben követte végig a New York Times, és az amerikai sajtó hamar kiderítette a tinédzserről, hogy egy, a tüntetések során a rendőrökkel informálisan kapcsolatot tartó jobboldali milíciához tartozott. Az aznap esti videókból látszik az is, hogy a rendőrök nem igazán igyekeztek őrizetbe venni a fegyverrel rohangáló tinédzsert még annak ellenére sem, hogy többen kiabálták, hogy Rittenhouse tüntetőket lőtt meg. Ezek a videók Jacob Blake ügye mellé téve keltettek visszatetszést, mert megmutatták, hogy míg egy amerikai rendőr többször hátba lőtt egy fekete férfit, annak ellenére, hogy nem volt nála lőfegyver, szintén amerikai rendőrök nem foglalkoztak egy felfegyverezett fehér tinédzserrel, holott minden okuk meglett volna rá.

Rittenhouse-t végül nem is állították elő Kenoshában, Illinois államból kellett visszahozni a wisconsini igazságszolgáltatás elé. Ügyvédjei azt állítják, hogy a tinédzser, aki újságíróknak azt mondta, az volt a dolga, hogy megvédje Kenosha épületeit a tüntetőktől, önvédelemből gyilkolt, és a hazáját védelmezte.

A Fehér Ház szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy a városba látogató Trump elnök találkozik-e Jacob Blake rokonaival, csak annyit jelzett az ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy az elnök napirendjét még nem véglegesítették.

Trump korábban igencsak szűkszavúan nyilatkozott Jacob Blake ügyéről, a férfi meglövéséről készült videóról azt mondta, nem szívesen nézte, és hogy közelről figyeli az eseményeket, valamint beszámolókat gyűjt. A kérdés, amire ezt válaszolta, egyébként arra vonatkozott, hogy az elnök szerint vádat kell-e emelni a Blake-et megsebesítő rendőr ellen, de konkrétan erre Trump nem válaszolt. (BBC)