Egy webáruház beszerzője fiktív cégeken keresztül, bűnszervezetekkel szerezte be az árut

bűnügy
2020 szeptember 03., 09:05

Negyvenkét ember és kilenc cég ellen emeltek vádat, akik egy webárruház beszállítóiként csaltak adót, írja a Főügyészség közleményében.

A 2017-ben indult ügy vádirata szerint egy nagyforgalmú webáruházat üzemeltető cégnél dolgozott egy férfi, aki beszerzést és értékesítést koordináló képviselő volt. A férfi kapcsolatba került és megállapodott szervezett bűnelkövetői csoportokkal, amelyek költségvetési csalás elkövetésére specializálódva belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű cégláncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek a férfinak.

A cégeket „strómanok”, többségében külhoni magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá.

A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, azonban az általános forgalmi adófizetési kötelezettségüket jogellenes manőverekkel elkerülték. A webáruház a cégláncolatokon keresztül szerezte be egyes termékcsoportjait, azonban a webáruházat működtető cég vezetői nem tudtak erről, nem tűnt fel nekik, hogy valótlan tartalmúak a számlák.

A vádlottak összesen több mint 5 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar költségvetésnek, amiért nem fizettek adót.

A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt negyvenkét vádlottal szemben emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, a vádiratában kilenc céggel szemben is indítványozta büntetőjogi intézkedés alkalmazását.

Ezek közül a legsúlyosabb bűncselekményt a törvény öttől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti.