Meghalt David Graeber

GYÁSZ
2020 szeptember 03., 14:39

59 éves korában meghalt David Graeber, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású antropológusa és baloldali gondolkodója. Halálhírét felesége, Nika Dubrovsky közölte Twitteren.

Az amerikai születésű Graeber pályája elején a Yale, majd a londoni Goldsmith's College oktatója volt, 2013-tól kezdve a London School of Economics professzora volt. Antropológusként egyik kutatási területe az értékelmélet volt, ehhez kapcsolódó munkáiból született meg az adósság és a társadalmak viszonyának történetét leíró Debt: The First 5000 Years című könyve, melynek köszönhetően világszerte ismert szerzővé vált.

David Graeber
photo_camera David Graeber Fotó: Wikimedia

A legnagyobb hírnevet azonban egy 2013-as netes esszé hozta el a számára, melyben arról írt, hogy a mai munkahely-típusok egy jelentős része teljesen értelmetlen, és hogy az emberek többsége teljesen felesleges munkával tölti a napjait. A bullshit jobs-esszé hatalmas karriert futott be a neten, Graeber ezt később egy egész könyvvé bővítette ki, ami 2018-ban jelent meg. Írásának főbb állításait tavaly mi is bemutattuk egy cikkben, és a tervek szerint a könyv hamarosan magyarul is megjelenik majd.

Kutatói pályája mellett Graeber mindvégéig elkötelezett maradt a baloldali-anarchista mozgalmak mellett, az Occupy Wall Street! fontos szereplője volt, sőt, egyes visszaemlékezések szerint hozzá köthető a később hatalmas karriert befutó ‘We are the 99%’ jelmondat is.

A készülő könyvön kívül tudtommal magyarul eddig mindössze egyetlen cikk jelent meg Graebertől magyar fordításban, a Fordulat folyóirat közölte 2012-ben az Adósság, erőszak és személytelen piacok című írását, amit itt lehet elolvasni. Frissítés: azóta kiderült, hogy a Café Bábel is közölte Graeber egy cikkét magyarul, Oszd szét címmel.