Meghalt David Graeber

Több 444 videó?
Szeretném

59 éves korában meghalt David Graeber, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb hatású antropológusa és baloldali gondolkodója. Halálhírét felesége, Nika Dubrovsky közölte Twitteren.

Az amerikai születésű Graeber pályája elején a Yale, majd a londoni Goldsmith's College oktatója volt, 2013-tól kezdve a London School of Economics professzora volt. Antropológusként egyik kutatási területe az értékelmélet volt, ehhez kapcsolódó munkáiból született meg az adósság és a társadalmak viszonyának történetét leíró Debt: The First 5000 Years című könyve, melynek köszönhetően világszerte ismert szerzővé vált. 

David GraeberFotó: Wikimedia

A legnagyobb hírnevet azonban egy 2013-as netes esszé hozta el a számára, melyben arról írt, hogy a mai munkahely-típusok egy jelentős része teljesen értelmetlen, és hogy az emberek többsége teljesen felesleges munkával tölti a napjait. A bullshit jobs-esszé hatalmas karriert futott be a neten, Graeber ezt később egy egész könyvvé bővítette ki, ami 2018-ban jelent meg. Írásának főbb állításait tavaly mi is bemutattuk egy cikkben, és a tervek szerint a könyv hamarosan magyarul is megjelenik majd

Kutatói pályája mellett Graeber mindvégéig elkötelezett maradt a baloldali-anarchista mozgalmak mellett, az Occupy Wall Street! fontos szereplője volt, sőt, egyes visszaemlékezések szerint hozzá köthető a később hatalmas karriert befutó  ‘We are the 99%’ jelmondat is. 

A készülő könyvön kívül tudtommal magyarul eddig mindössze egyetlen cikk jelent meg Graebertől magyar fordításban, a Fordulat folyóirat közölte 2012-ben az Adósság, erőszak és személytelen piacok című írását, amit itt lehet elolvasni