Nem készül az iskolák bezárására az állami intézményfenntartó

oktatás
2020 szeptember 04., 14:33

Interjút adott a novekedes.hu-nak Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke a tanévkezdés első tapasztalatairól. Nem volt, aki kérdezze a több iskolába csak késve megérkező fertőtlenítőszerekről, vagy az osztálytermeket takarítani kényszerülő szülőkről és diákokról - a tanévkezdésnek azokról a nehézségeiről, amikről a napokban mi is beszámoltunk.

Ehelyett Hajnal zavartalanul elmondhatta, hogy az állami iskolákban eddig minden a legnagyobb rendben ment: a tankerületek remekül vizsgáztak, „mindenhol volt nagytakarítás, fertőtlenítés, kiszállították a fertőtlenítőszereket is, és azt kértük az iskoláktól, hogy erre folyamatosan figyeljenek oda”.

„Azokban az iskolákban, ahol eddig voltam, mindent rendben találtam. Minden gyereken volt maszk a belépéskor, a folyósokon. Rend és fegyelem van ilyen tekintetben”

- mondta Hajnal, hozzátéve: az iskolában, ahol ő dolgozik, a tanárok még a tanári szobában is maszkot viseltek.

A kérdésre, hogy az iskolákból jelentettek-e már koronavírusos eseteket, nem válaszolt teljes körűen. Azt mondta, „naponta folyamatosan érkeznek a különböző információk a vírussal kapcsolatban, de ezek nem feltétlen konkrét fertőzések, számos esetben csak közvetett érintettségről, illetve karantén elrendeléséről van szó”.

Azokon a helyeken, ahol megjelenik a vírus, „az Oktatási Hivatal rendkívüli szünetet rendelhet el. Az Operatív Törzs jogosult arra, hogy elrendelje a tantermen kívüli, digitális oktatást.”

Jelenleg az intézményfenntartó négy iskolájában van rendkívüli szünet, ami általában 2-3 napig tart, utána a tesztek alapján már látni lehet a tényleges helyzetet - magyarázta Hajnal.

Szerinte a Klebelsberg Központ iskoláiban tanító 80-85 ezer pedagógus közül csak egy-egy ember jelezte, hogy félelemből nem megy be tanítani. Nekik ilyenkor fizetés nélküli szabadságra kell menniük. „De nem ez a jellemző, inkább arra próbálnak felkészülni az iskolák, hogy ha felüti a fejét a tantestületben a COVID-19, akkor mi történik, és mi a követendő eljárás” - mondta Hajnal. Az iskolában, ahol ez már megtörtént, először elkülönítették az érintetteket, majd a tesztelés következett, de a protokollt a járványügyi hatóság határozza meg.

A tanárok és diákok tesztelése akkor ingyenes, ha a tesztelésük járványügyi szempontból indokolt, általános, vagy legalább szúrópróba-szerű tesztelést nem lát indokoltnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Az igazolt koronavírusos diák közvetlen kontaktjának alapvetően az osztálytársai minősülnek, a tanáraik estében az NNK hivatott ezt mérlegelni - tette hozzá Hajnal.

A digitális oktatásra való átállás egyelőre nincs a napirenden, „senki nem készül erre jelenleg” - mondta.

„A hagyományos oktatást akarjuk folytatni, de lehet, hogy egyes osztályok bizonyos időre átállnak digitális munkarendre, ha kell”.

Ehhez Hajnal szerint minden feltétel adott, a hátrányos helyzetű diákok pedig, akik nem rendelkeznek a digitális tanuláshoz szükséges feltételekkel, az iskolákba bejárva használhatják az ott elérhető digitális eszközöket.

Riportunk a tanévkezdésről.