Tüntettek az SZFE függetlenségéért, az oktatás és a kultúra szabadságáért

POLITIKA
2020 szeptember 04., 16:06
  • „Pókhálós csend van, de ezt a csendet ennek a közösségnek meg kell törni!” - mondta az SZFE előtt szervezett tüntetésen Iványi Gábor.
  • „Az utóbbi években a szakmaiságot hangsúlyoztam naivan, de ez sem volt eredményes”, mondta L. Ritók Nóra.
  • Molnár Áron (NoÁr) pedig azt üzente: „Nézzetek körbe, és értsétek meg, nem hallgathatunk tovább.”
  • A Vas utca megtelt tüntetőkkel.

Az Iványi Gábor lelkész vezette Oltalom Karitatív egyesület szervezett szimpátiatüntetést péntek estére az autonómiáját féltő Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói mellett.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Iványiék egyháza, a MET által fenntartott, főleg hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskoláktól az iskolakezdés előtt vonta meg a kormány az állami támogatásuk egy jelentős részét, párhuzamosan az L. Ritók Nóra vezette Igazgyöngy Alapítvány iskoláival.

„Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! Az SzFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosítottak minket, álljunk ki értük Mi is!Álljunk ki együtt mindazokért, akik nem tudnak kiállni magukért! Legyünk hangosak azokért, akik hangját nem hallják meg a Parlamentben!”

- állt a tüntetés Facebook-eseményének leírásában.

Az első felszólalója Iványi Gábor volt. A lelkész először az SZFE hallgatóihoz szólt, „akik valódi kockázatot vállaltak” azzal, hogy a szabadságukért kiálltak.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Aki ezt teszi, „számíthat a hatalom haragjára, de ez nem akadályozhat meg bennünket sem a szólásban, sem a cselekvésben” - mondta Iványi. A bátor kiállást megköszönte hallgatóknak, akik szerinte „igazi magyar színészek lesznek”. A mestereiknek pedig azt, hogy nem vállalták, hogy olyanok alatt dolgozzanak, akik meghatározzák, hogy mit taníthatnak.

„Eközben pedig hallgatnak az egyetemek, az akadémikusok is, a Magyar Rektori Konferencia, pedig ez velük is megtörtént már.”

„Pókhálós csend van, de ezt a csendet ennek a közösségnek meg kell törni!”

- tette hozzá.

photo_camera Fotó: botost/444.hu

Iványi szerint az, hogy a hallgatók elutasították a pártpolitika rácsatlakozását a mozgalmukra, figyelmeztető, „ébresztő” erejű kell, hogy legyen a politikusok számára, hogy sokkal közelebb kell kerülniük az emberekhez: „ki kell állniuk az utcára”.

„Az utóbbi években a szakmaiságot hangsúlyoztam naivan, de ez sem volt eredményes”, mondta a tüntetésen L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány vezetője. L. Ritók elmondta, ezen a héten hatalmas érzelmi magasságokat és mélységeket élt át: előbb azért, mert kiderült, az állam elvonja az alapítvány támogatásainak felét utóbbit azért, mert az emberek két nap alatt összegyűjtötték a hiányzó összeget. Megköszönte a szolidaritást. Nem érti a döntéshozókat: a generációs szegénység ügye szerinte a rendszerváltás óta magunkkal cipelt teher.

A hatalom saját, egyéni elgondolásait préseli rá mindenre és mindenkire - mondta.

Bíró Kriszta, az Örkény Színház színésze azt mondta, azért áll a megtelt Vas utcában felállított színpadon, „mert utálom, hogy itt kell állnom”. Ő is az SZFE növendéke volt, „ez az egyetem tett azzá, aki most vagyok, és most ide jár a gyerekem, akiért felelős vagyok”. Elmondta, ugyanakkor büszkeséggel tölti el, hogy az egyetem diákjai is szolidaritanak Iványi Gáborékkal, az Igazgyöngy Alapítvány és a Dr. Ámbédkár iskola ügyével. „Itt vagyunk veletek, a szolidaritást nem, csak a pénzt lehet elvenni” - mondta.

„Már a történelemkönyvek részei lesznek”

„Nézzetek körbe, és értsétek meg, nem hallgathatunk tovább” - mondta Molnár Áron, noÁr színész, előadóművész. „Össze kell gyűlnünk, azért, mert fantasztikus embereket, akik több ezer gyerekért állnak ki, vegzálnak, mert civilek. Civilnek lenni menő, ahogy vissza kell vennünk a liberális, zsidó, cigány és migráns szavainkat is, mert a politika kisajátította” - mondta.

Azokat, akik csöndben maradtak az egyetemet ért támadások után, szolidaritásra szólította fel, ami abban is megnyilvánulhat, hogy adományokkal támogatják Iványi Gáborékat az elvesztett állami források összegyűjtésében, vagy az SZFE hallgatóit a mozgalmuk megszervezésében.

Szalay Kriszta színész szerint az SZFE hallgatói már a történelemkönyvek részei lesznek.

„Menjetek szépen előre!” - mondta.

Piros-fehér csíkos szalagok viselésére buzdított, hogy ez legyen a szolidaritás jelképe az ezután következő tiltakozásokon.

A demonstráció kicsivel este 8 óra előtt ért hivatalosan véget. A végére az egyetem utcája, a Vas utca teljesen megtelt, és a szomszédos Stáhly utcában is tömegek álltak. Az SZFE függetlenségét ért támadások elleni tiltakozás vasárnap, az egyetem és a parlament közé szervezett élőlánccal folytatódik.