VálaszOnline: Orbán főtanácsadójához köthető cég is érintett a lélegeztetőgép-bizniszben

üzlet
2020 szeptember 04., 07:12

Egyetlen olyan céget talált a külügyminisztérium nagy, legalább ezer lélegeztetőgépet szállító partnerei közt a VálaszOnline, amely teljesen magyar tulajdonú. Ez a Fourcardinal Tanácsadó Kft., amely április 20-án írt alá 48,1 millió eurós (több mint 17 milliárd forintos) szerződést a minisztérummal. Erről mi is írtunk abban a cikkünkben, amelyben bemutattuk, hogyan rendelte túl magát a kormány lélegeztetőgépekből a koronavírusjárvány első hullámakor.

A VálaszOnline utánajárt a 2014-ben alapított cég hátterének, és kiderítette, hogy a vállalkozás első ügyvezetője Szegi Ildikó volt, akkoriban egyben a Balázs Gyógyulásáért nevű alapítvány kurátora. Az alapítványt Rahói Zsuzsanna, Orbán Viktor nemzetközi főtanácsadója hozta létre, aki a jelentősebb külföldi tárgyalásokon mindig ott ül a kormánydelegációban. Rahói már 2012-ben a miniszterelnök nemzetközi stábjában dolgozott főosztályvezetőként, és a Magyar Narancs megírta, hogy részt vett Orbán Ráhel és Tiborcz István Adnan Polat török üzletemberrel folytatott tárgyalásain is.

photo_camera Balra Rahói Zsuzsanna Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsõdi Balázs/MTI/MTVA

Egy évvel a Fourcardinal indulása után Szegi átadta a cég irányítását Tóthné Rahói Juditnak, Rahói Zsuzsanna testvérének, aki azóta már nem ügyvezető. A többségi, 90 százalékos tulajdonos azonban a kezdetek óta Szegi Ildikó lánya, Nagy Beatrix. 2016-tól a Fourcardinal működtette a Magyar Nemzeti Kereskedőház egyiptomi partnerirodáját.

Április 20-án - aznap, amikor a Fourcardinal aláírta a szerződést a minisztériummal - két ügyvéd, Veréb Balázs és Vámosi-Nagy Zsolt létrehoztak egy vagyonkezelő részvénytársaságot, az SRF Silk Road Fund Holding Zrt.-t (magyarul: a Selyemút Alapot). Vezérigazgatója Szeverényi Márk gyógyszerkereskedő lett.

Néhány órával később a Fourcardinal taggyűlésén arról döntöttek, hogy a vagyonkezelő társaság tíz százalékos üzletrészt vásárolhat a cégben. A lap szerint arról is döntöttek, hogy bizonyos kereskedelmi tranzakciók után a pénz 7/8-ad része az aznap létrehozott részvénytársaságé lesz. Vagyis Veréb Balázs és ügyvédtársa jelentős részt szakítottak a lélegeztetőgépes bevételből.

Veréb személye pedig azért érdekes, mert a VálaszOnline szerint éppen vádlott egy vesztegetési bűnügyben, ami a Gyurcsány-korszakban privatizált ferihegyi reptér-üzemeltetőhöz, a Budapest Airporthoz kapcsolódik. Veréb munkahelye ráadásul a Dr. Klesics-Dr. Tuller Ügyvédi Iroda, Tuller Andrásról pedig az Index is az MSZP bizalmas ügyvédjeként írt 2015-ben.

Vagyis: egy 2010 előtti korrupciós ügy egyik vádlottja egy olyan céggel bizniszelt a lélegeztetőgépekről, amelynek korábbi ügyvezetője Orbán Viktor főtanácsadójának testvére volt. A főtanácsadó pedig Szegi Ildikón keresztül ma is kapcsolatba hozható a céggel.Ráadásul a Szegi Medical Center Kft., Szegi Ildikó fiának cége is 400 milliós szerződést kötött a külüggyel lélegeztetőgépekre. A VálaszOnline kérdéseire egyik érintett fél sem válaszolt.

A külügyminisztérium összesen 16 ezer lélegeztetőgépet vásárolt 300 milliárd forintért, többszörösét annak a mennyiségnek, amennyire a szakértők vagy akár Orbán Viktor korábbi nyilatkozatai szerint szükség volt. A Direkt36 által összegyűjtött és elemzett nemzetközi kereskedelmi adatok szerint az egész Európai Unióban Magyarország kötötte a legrosszabb üzletet. Március óta Magyarország fizeti a legmagasabb kilogrammonkénti egységárat a Kínából érkező lélegeztetőgépekért. A szerződésekről szóló cikkünkben pedig megírtuk, hogy a külügy a magyar állami kórházellátóhoz képest is drágán szerzett be lélegeztetőket.

Menczer Tamás külügyi államtitkár arcátlannak nevezte a vádat, hogy a kormány túl sok lélegeztetőt szerzett be túl drágán, de egyetlen egy számot sem mondott az árról.