550 emlősfaj pusztulhat ki az évszázad végére

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem
Fotó: BRITTA PEDERSEN/dpa Picture-Alliance via AFP

Legalább 550 emlősfaj pusztulhat ki az évszázad végéig, írták a Science Advances folyóiratban pénteken megjelent tanulmányukban brit, svájci és svéd kutatók, akik a múltbéli fajkihalások statisztikáiból vonták le következtetéseiket. Ez alapján állítják, hogy az elmúlt évszázadokban kipusztult emlősfajok csak a jéghegy csúcsát képzik, illetve azt is, hogy az elmúlt évtizedekben kipusztult emlősfajok pusztulásáért szinte kizárólagosan az ember tehető felelőssé.

Tanulmányuk szerint ugyanakkor a riasztó helyzet ellenére fajok százait, ha nem ezreit is megmenthetjük a kipusztulástól, amennyiben természetvédelmi stratégiáinkat célzottabbá és hatékonyabbá tesszük. Mint írták, kutatásaik a fajok kihalásának okairól segíti is a célzott és hatékonyabb védekezési stratégiák kidolgozását.

Ebben az idő döntő tényezőnek számít, mivel "minden egyes kiveszett fajjal visszafordíthatatlanul elveszítjük a Föld természettörténelmének egy egyedi részletét", mondta Tobias Andermann, a Göteborgi egyetem Globális Biodiverzitás Központjának kutatója, a tanulmány egyik társszerzője.

Andermann és kutatótársai fosszíliák vizsgálatával állította időrendbe és skálázta a közelmúlt kihalásait, majd számítógépekkel modellezte a meglévő fajok kihalását 2100-ig. Ez alapján jutottak arra, hogy a kihalási hullám gyorsulóban van. (Via BBC)

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót