Lemondja szereplését Vidnyánszky fesztiválján a neves német társulat

színház
2020 szeptember 05., 12:04
2020. szeptember 1., fertőtlenítik a Berliner Ensemble nézőterét
photo_camera 2020. szeptember 1., fertőtlenítik a Berliner Ensemble nézőterét Fotó: Fabian Sommer/dpa Picture-Alliance via AFP

Péntek esti sajtóközleményében az egyik leghíresebb európai színház, a Bertolt Brecht által alapított Berliner Ensemble kijelentette: „támogatja a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak és tanári karának tiltakozását, és ezért lemondja a tervezett Medea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon.”

Az Oliver Reese intendáns által jegyzett szöveg szerint „nagy megdöbbenéssel figyeljük a budapesti színházi szcéna legutóbbi fejleményeit. A hírneves Színház- és Filmművészeti Egyetem vezető pozícióinak átruházása az újonnan alapított kormányközeli Színház- és Filmművészetért Alapítványra gyakorlatilag az egyetem autonómiájának elvesztését jelenti. Ezzel az Orbán-kormány még egy további lépést tesz a kultúra erőltetett uniformizálásának irányába – ez nyilvánul meg a Nemzeti Színház igazgatójának, Vidnyánszky Attilának kuratóriumi elnökké történő kinevezésében is, akinek a magyar színházi szakmára gyakorolt befolyása így ismét tovább nő. Az átalakítás folyamata, amely az egyetem korábbi vezetésének bevonása nélkül zajlott le, minden tekintetben antidemokratikus. A szolidaritás jeleként a Berliner Ensemble társulata a mai napon lemondta a jövő évre tervezett Medea vendégjátékot a Vidnyánszky Attila által vezetett MITEM fesztiválon.”

A Berliner Ensemble nem először szerepelt volna a MITEM-en, 2018-ban például két előadásukat is meghívta Vidnyánszky Attila művészeti vezető. A berlini társulat lépése az egyik legradikálisabb a lassan beláthatatlan mennyiségű kiállás között.

#freeSZFE: das Berliner Ensemble unterstützt die Proteste der Studierenden und Lehrkräfte der Budapester Universität für...

Közzétette: Berliner Ensemble – 2020. szeptember 5., szombat