Szijjártó baráti levelet írt fehérorosz kollégájának

POLITIKA
2020 szeptember 06., 08:45

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Vlagyimir Makejhez, Fehéroroszország külügyminiszteréhez - tudatta a magyar diplomácia. Nem a rendőri brutalitás vagy az elcsalt elnökválasztás a téma.

Hanem Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsek, akit augusztus 31-én nem engedtek vissza hazájába Lengyelországból. Aljakszandr Lukasenka a héten azzal vádolta meg a katolikus egyházat, hogy az ellenzéket támogatja a kormányellenes tüntetéseken. Közölte: azért nem engedték belépni az országba a Lengyelországból visszatérő Tadeusz Kondrusiewiczet, mert onnan szerinte az egyházi vezető "konkrét küldetéssel" tért volna vissza. Kondrusiewicz a lengyelországi Byalistokból telefonon az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy misézni utazott Lengyelországba, és nem találkozott ottani vezetőkkel.

Szijjártó azt írja fehérorosz kollégájának, hogy "barátságunkra való tekintettel, úgy érzem nyugodt szívvel írhatok levelet külügyminiszter kollégámnak, főleg ha annak hátterében nem a balhékeltés, hanem a keresztény értékek védelme és fontossága áll, amelyre talán most jobban van szüksége a világnak mint valaha. (...) Tadeusz atyával szintén régóta ismerjük egymást, örömmel mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolunk és máig élénken él bennem legutóbbi beszélgetésünk, amikor a minszki Szent Simon és Szent Ilona-templomban fogadott. Barátságunk miatt tehát úgy érzem, nyugodtan fordulhatok belarusz külügyminiszter kollégámhoz, arra kérve őt, hogy fontolja meg a minszki érsek visszaengedésének lehetőségét az országba".

A magyar külügyminiszter emlékeztette fehérorosz kollégáját arra, hogy Magyarország érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Fehéroroszországgal a politika, a gazdaság, a kultúra és még a vallás terén is, és tudatja: személyes ismeretségük révén az érsekkel, szilárd meggyőződése, hogy Tadeusz Kondrusiewicz őszintén törekszik békés megoldásra, politikai hátsó szándék nélkül.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelik, mert a választás elcsalásával vádolják. A katolikus egyház kiállt a tiltakozók mellett, de a többi felekezet is erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 milliós fehérorosz lakosság mintegy 10-15 százaléka római katolikus vallású. Jelentős részük, akárcsak az érsek, a lengyel kisebbséghez tartozik. A keresztények többsége az ortodox egyház híve.

(MTI alapján)