Szobrot kap idősebb Bush elnök Budapesten

2020 szeptember 6., vasárnap 9:06

A Miniszterelnökség jelentette be közleményben, hogy a közép- és kelet-európai kommunista uralom bukásának harmincadik évfordulója alkalmából a magyar kormány szobrot állít George Herbert Walker Bushnak, az Amerikai Egyesült Államok 41. elnökének a budapesti Szabadság téren.

Fotó: Fortepan/Szigetvári Zsolt

Bush 1989 júliusban, egy héttel Kádár János halála után jött Magyarországra, kétnapos látogatásra. Két emlékezetes pillanata volt a látogatásának, az egyik, amikor a zuhogó esőben széttépte az előre bekészített beszédét.

A másik, amikor váratlanul megjelent a Vasasnál, hogy kocogjon egyet, az ott lévők pedig simán csatlakozhattak hozzá.

Volt egy harmadik is, amit a hvg ásott elő pár éve. A Három kívánságban egy kislány találkozhatott az elnökkel, virágot és babát adott az egyik unokájának, és megkérdezte, hogy mi lenne Bush három kívánsága a magyar gyerekeknek.

"Freedom, happiness and have a long life" - mondta Bush, de a szabadság valahogy kimaradt a fordításból, amikor pár hónappal később, novemberben adásba került Dévényi Tibor műsora. Amikor azért ezt aligha kellett volna már cenzúrázni.

A Miniszterelnökség azt írja, hogy 2020. október 23-án „a szobor avatásával kölcsönös elismerésünket és hálánkat fejezzük ki az iránt az államférfi iránt, aki elkötelezettségével és erkölcsi meggyőződés vezérelte politikájával hozzájárult Európa és Magyarország jövőjének alakításához azzal, hogy kiállt a demokrácia mellett és fellépett a kommunista diktatúrával szemben. A szobor méltó helyen, Ronald Reagan amerikai elnök budapesti szobra mellett áll majd, amely szimbolizálja e két vezető közös harcát a - Reagan szavaival élve - "gonosz birodalmának" felszámolásáért”.

George H. W. Bush 2018-ban, 94 évesen hunyt el. Fia, George W. Bush 2006-ban járt Budapesten, szintén elnökként.