„Ellentétben egyes tüntetéseket szervező intézményekkel, nekünk kifejezetten örömünkre szolgál, hogy a modellt váltó egyetemek közé kerültünk”

politika
2020 szeptember 07., 09:40

Kövér László házelnök társaságában nyitotta meg a tanévet az Állatorvostudományi Egyetem Sótonyi Péter rektor, és az MTI beszámoja szerint meg is ragadta az alkalmat, hogy odaszúrjon a Színház- és Filmművészeti Egyetemnek (SZFE).

Kövér László (b) házelnök hallgatja Sótonyi Péter rektor (j) beszédét az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén.
photo_camera Kövér László (b) házelnök hallgatja Sótonyi Péter rektor (j) beszédét az Állatorvostudományi Egyetem évnyitó ünnepségén. Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

„Ellentétben egyes tüntetéseket szervező, politikai performanszokban érdekelt felsőoktatási intézményekkel, nekünk kifejezetten örömünkre szolgál, hogy a modellt váltó egyetemek közé kerültünk” - mondta a rektor. Az egyetem a Marek József Alapítvány fenntartásában működik tovább. Sótonyi szerint a fenntartóváltás „sokkal rugalmasabb gazdálkodást, a világ változásaira való gyorsabb reagálást tesz lehetővé”, a modellváltás pedig „egyedülálló fejlődést generálhat”.

Kövér László az évnyitón azt mondta: „a magyar egyetemeknek nemcsak a nemzetközi felsőoktatás és tudományosság eredményes résztvevőinek, hanem a magyar kulturális szuverenitás erősödő alapintézményeinek is kell lenniük”. Kövér szerint ezt a célt szolgálja a felsőoktatásban jelenleg zajló szervezeti modellváltás is.

photo_camera Fotó: Bruzák Noémi/MTI/MTVA

„A növekvő önállóság azonban egyetlen intézmény számára sem jelenthet növekvő különállást a magyar valóságtól, a nemzeti és társadalmi elvárásoktól” - mondta Kövér, mert szerinte „az egyetemi autonómia a magyar kulturális szuverenitás megerősítésére, és nem annak szétrombolására szolgál”.

Kövér László az Állatorvosi Egyetem évnyitóján arról is beszélt: „ha meg akarjuk őrizni a demokrácia működőképességét és az egyéni, illetve közösségi szabadság jelenlegi fokát, akkor meg kell találni az együttműködésben azt az új egyensúlyt is, amely biztosítani tudja az alapvető nemzeti érdekek érvényesülését”. „Ellenkező esetben semmi nem lesz, ami társadalmaink kapaszkodókat vesztett tagjait megvédhetné a pénzhatalom általi totális szellemi és anyagi alávetettségtől.” (MTI)