Lengyelországban keresnek egy hím bölényt, ami megsebesített egy turistát

2020 szeptember 7., hétfő 14:31

A kelet-lengyelországi Bialowieza természetvédelmi terület munkatársai egy hím bölény keresésére indultak, miután az állat megtámadott egy turistát.

Tomasz Krupa helyi rendőrfőnök szerint a 61 éves férfi épp egy kora reggeli sétát tett a Bialowieza-erdőben, amikor az állat megtámadta. A férfit kórházba kellett szállítani.

A Bialowieza Nemzeti Park vezetője, Michal Krzysiak elmondta, hogy az eset után csak egy nagy méretű bölény, feltehetőleg egy hím példány nyomait azonosította a helyszínen.

Krzysiak szerint a turista és az állat találkozása az alacsony bozótosban szerencsétlen baleset lehetett, és „mivel kettejük közül ő volt a nagyobb, a bölény rátámadt a férfira”.

A park vezetője szerint a bölényeknek, amik Európa legnagyobb testű emlősei, és szigorú védelmet élveznek, épp most van a párzási időszakuk, ami kifejezetten izgatottá és agresszívvé teszi az állatokat.

A Bialowieza természetvédelmi terület és környéke kb. 770 bölénynek ad otthont. Lengyelország területén csaknem 1800, világszerte 7000 példányuk él.

Egy bölény a Bialowieza Nemzeti Parkban 2016. május 31-én. Fotó: Wojtek Radwanski/AFP

Krzysiak szerint a mostani eset ritkaságnak számít, a bölények általában kerülik az embereket.

A park munkatársai azért keresik az állatot, hogy megnézzék, milyen állapotban van, és megakadályozzák a hasonló esetek bekövetkezését. (MTI)