Nem állnak le a belarusz tüntetők: százezren vonultak fel Lukasenka ellen Minszkben

külföld
2020 szeptember 07., 02:03

Zsinórban a negyedik hétvégén voltak óriás tüntetések Belaruszban. Minszkben a Függetlenség sugárúton 100 ezer tüntető gyűlt össze, hogy Aljakszandr Lukasenka elnök távozását követeljék, de voltak hasonló megmozdulások Bresztben, Vicebszkben és Hrodában is.

photo_camera Fotó: Marina Serebryakova/Anadolu Agency via AFP

A fővárosban rohamrendőrök sorakoztak fel, sok tüntetőt megvertek és letartóztattak a beszámolók szerint. Voltak, akiket furgonokba rángattak be, és úgy vittek el. Hatósági adatok szerint 100 embert tartóztattak le.

A tüntetések viszont a brutális hatósági fellépés ellenére sem látszanak kifulladni.

photo_camera Fotó: -/AFP

A többség nem hisz azokban, akik hatalmon vannak. Elutasítják a választás eredményét. Sokan azt hitték, a tüntetéseknek vége lesz egy hét után. Nem lett. Optimisták vagyunk, folytatjuk - mondta Barys Goretsky, a belarusz újságírószövetség részéről a Guardian cikke szerint. Elmondta azt is, hogy a hétvégéi nagy események mellett kisebb tiltakozások szinte minden nap vannak.

A vasárnapi tüntetések egyik legnépszerűbb szlogenje az volt:

„Lukasenkát a rendőrségi furgonba!”

photo_camera Fotó: Marina Serebryakova/Anadolu Agency via AFP

A tiltakozók az elnök lemondása mellett új választásokat, a politikai foglyok szabadon bocsátását, és a rendőri erőszak kivizsgálását követelik. Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki elnökjelölt, aki augusztusban kénytelen volt elhagyni hazáját, Litvániából azt üzente a tiltakozóknak, hogy ne hagyják magukat megfélemlíteni. „Emlékezzetek: együtt erősek vagyunk” - mondta videoüzenetében.

A belarusz helyzetről bővebben egy hete azt írtuk: az ellenzék bírja cérnával, de a diktátor is. (Guardian, MTI)