800 ezer hektárt perzselt már fel a tűz idén Kaliforniában, és csak most jönnek a kemény hónapok

Több 444 videó?
Szeretném

Az erdőtüzek eddig idén 809 ezer hektárnyi területet perzseltek már fel Kaliforniában, ami új rekordot jelent az elmúlt években egyre hevesebb tüzeknek kitett amerikai államban. Ez a kaliforniai tűzoltók szerint új rekordot jelent 1987 óta, amikor elkezdték mérni a felégetett területek méretét. Az eddigi rekord 2018-ban született, de akkor egész évben égett összesen 793 ezer hektárnyi területen az erdő, illetve minden más, ami a lángok útjába került. 

Fotó: Neal Waters/Anadolu Agency via AFP

Az AP beszámolója szerint a kaliforniai tűzoltók szóvivője, Lynne Tolmachoff szerint az a legijesztőbb, hogy már mennyire korán megdőlt a rekord, hiszen az év legtűzveszélyesebb időszaka csak most következik: az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptemberben és októberben szoktak leginkább pusztítani a lángok. Ezekben a hónapokban ugyanis a száraz időjárás mellé sok szél is szokott társulni. 

A tűzoltók jelenleg is több tüzet sem tudtak még az ellenőrzésük alá vonni, ráadásul a következő napokban az előrejelzések szerint száraz, forró szelek érkezhetnek az állam fölé, ami nagyon megnehezítheti a mentésben résztvevők dolgát. A napokban kiterjesztették azoknak a hegyvidéki településeknek a körét, ahol el kell hagyniuk otthonaikat az ott élőknek, és a beszámolók szerint a hegyi utak tele vannak autókkal. 

Fotó: SANDY HUFFAKER/AFP

A legjelentősebb tűz jelenleg a Creek Fire névre keresztelt tűz, ami pénteken lángolt fel, és eddig több mint 295 négyzetméternyi területen égett. 850 tűzoltó küzd ellene, egyelőre nem sok eséllyel. A hétvégén a katonaság helikopterekkel mentett ki 207 embert a tűz elől. 

Fotó: SANDY HUFFAKER/AFP

A hatóságok közben attól tartanak, hogy a tüzek következtében összeomolhat az államban több helyen az áramellátás, és a Pacific Gas & Electric közben arra készül, hogy 158 ezer embernél fogják szüneteltetni a szolgáltatásukat, mivel az áramvezetékek növelhetik a tűz veszélyét. 

Arról, hogy miért lehet egyre több nagy és heves erdőtűz az államban, nemrég hosszabban is írtunk