800 ezer hektárt perzselt már fel a tűz idén Kaliforniában, és csak most jönnek a kemény hónapok

külföld
2020 szeptember 08., 02:53

Az erdőtüzek eddig idén 809 ezer hektárnyi területet perzseltek már fel Kaliforniában, ami új rekordot jelent az elmúlt években egyre hevesebb tüzeknek kitett amerikai államban. Ez a kaliforniai tűzoltók szerint új rekordot jelent 1987 óta, amikor elkezdték mérni a felégetett területek méretét. Az eddigi rekord 2018-ban született, de akkor egész évben égett összesen 793 ezer hektárnyi területen az erdő, illetve minden más, ami a lángok útjába került.

photo_camera Fotó: Neal Waters/Anadolu Agency via AFP

Az AP beszámolója szerint a kaliforniai tűzoltók szóvivője, Lynne Tolmachoff szerint az a legijesztőbb, hogy már mennyire korán megdőlt a rekord, hiszen az év legtűzveszélyesebb időszaka csak most következik: az elmúlt évek tapasztalatai alapján szeptemberben és októberben szoktak leginkább pusztítani a lángok. Ezekben a hónapokban ugyanis a száraz időjárás mellé sok szél is szokott társulni.

A tűzoltók jelenleg is több tüzet sem tudtak még az ellenőrzésük alá vonni, ráadásul a következő napokban az előrejelzések szerint száraz, forró szelek érkezhetnek az állam fölé, ami nagyon megnehezítheti a mentésben résztvevők dolgát. A napokban kiterjesztették azoknak a hegyvidéki településeknek a körét, ahol el kell hagyniuk otthonaikat az ott élőknek, és a beszámolók szerint a hegyi utak tele vannak autókkal.

photo_camera Fotó: SANDY HUFFAKER/AFP

A legjelentősebb tűz jelenleg a Creek Fire névre keresztelt tűz, ami pénteken lángolt fel, és eddig több mint 295 négyzetméternyi területen égett. 850 tűzoltó küzd ellene, egyelőre nem sok eséllyel. A hétvégén a katonaság helikopterekkel mentett ki 207 embert a tűz elől.

photo_camera Fotó: SANDY HUFFAKER/AFP

A hatóságok közben attól tartanak, hogy a tüzek következtében összeomolhat az államban több helyen az áramellátás, és a Pacific Gas & Electric közben arra készül, hogy 158 ezer embernél fogják szüneteltetni a szolgáltatásukat, mivel az áramvezetékek növelhetik a tűz veszélyét.

Arról, hogy miért lehet egyre több nagy és heves erdőtűz az államban, nemrég hosszabban is írtunk.