A kamara szerint korlátozás nélkül jöhetnek külföldi vadászok, mert a bérvadászat gazdasági célú tevékenységnek számít

utazás
2020 szeptember 08., 18:16

Az Országos Magyar Vadászkamara még augusztus végén kezdett el lobbizni az Agrárminisztériumnál, hogy a járványhelyzet ellenére engedjék be a külföldi bérvadászokat, mert a külföldi bérvadászokat is érintő beutazási korlátozások miatt az „előttünk álló gímbika szezon egycsapásra kilátástalanná és pénzügyileg tervezhetetlenné vált”.

MTI Fotó: Bodnár Boglárka
photo_camera MTI Fotó: Bodnár Boglárka Fotó: Bodnár Boglárka

A szervezet nemrég arról számolt be az oldalán, hogy

már korlátozás nélkül jöhetnek a külföldi vadászok, mert az ő értelmezésük szerint a bérvadászat gazdasági célú tevékenységnek minősül. A vadászkamara szerint ezzel megfelelnek a kormány múlt héten bevezetett lazításainak, amik szerint „ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet”.

A vadászkamara szerint a külföldi bérvadász a Magyarországra történő belépéséhez a határon fel kell mutatni egy olyan hatályos dokumentumot (aláírt bérvadászati szerződés), ami igazolja a tevékenység jogszerűségét.

Korábban azzal érveltek, hogy „a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan »sport«” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő”.

Semjén Zsolt a leginkább vadászattal foglalkozó miniszterelnök-helyettes nemrég beszélt arról, hogy a határok lezárása és a külföldi vadászok saját hazáinak szabályozása miatt idén ősszel nem tudnak vendégvadászok jönni Magyarországra, ezért indokolt lenne, hogy a vadászoknak tavasszal már biztosított - a turizmushoz és a mezőgazdasághoz hasonló - adókönnyítések tovább éljenek.

photo_camera Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A Magyar Vadgazdálkodási Szakértők Országos Egyesületének titkára, Kása Róbert nemrég az Inforádiónak arról beszélt, hogy a külföldi bérvadászok nélkül csőd van, sem a vadgazdálkodásra, sem a turisztikai szolgáltatásokra nincs pénz. Elmondása szerint egy német bérvadász egy hét alatt 10 ezer eurót költ el Magyarországon.

Kása hozzátette, hogy a hatóság kötelezően megállapít kilövési terveket, amiket végre kell hajtani. Ezeket vagy a vadásztársaságok hajtják végre, vagy bevonnak fizető külföldi vadászokat, ebből van a bevétel.

A Vadászkamara több ágazati szakember, valamint járványügyi szakember bevonásával kidolgozott egy olyan járványhelyzetben alkalmazható részletes eljárásrendet, melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket.