Hátborzongató levelet írt a Nobel-díjas fehérorosz író

külföld
2020 szeptember 09., 18:17

Az elcsalt elnökválasztás után Szvjatlana Cihanouszkaja ellenzéki vezető hozta létre a Nemzeti Egyeztető Tanácsot. A 7 fős elnökségnek tagja lett egy színész és korábbi kulturális miniszter, egy szakszervezeti vezető és más ismert ellenzékiek, továbbá a 2015-ös irodalmi Nobel-díjas, Szvetlana Alekszijevics.

Az írón kívül mára mindenki más börtönbe került, külföldre kényszerítették vagy eltűnt.

Egyik társát a Tanácsban, Marija Kolesznyikovát ismeretlen álarcos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba, és Ukrajnába akarták vinni, de útközben összetépte útlevelét, így a határon nem engedték át - most határsértés vádjával ül.

Alekszijevicset is meghallgatták a nyomozók, de ő nem volt hajlandó válaszolni nekik. Most nyugati diplomaták látogatják a lakásán, hogy ezzel nyújtsanak védelmet neki:

A lengyel nagykövet-helyettes ajándékot is hozott
photo_camera A lengyel nagykövet-helyettes ajándékot is hozott Fotó: Alexey Maishev/Sputnik via AFP

Szerdán közzétett nyílt levelében azt írta a Nobel-díjas, hogy senki nincs már körülötte a Tanács tagjai közül, „ma elvitték az utolsót is, Maxim Znakot”.

„Először ellopták az országunkat. Most elrabolják legjobbjainkat. De százak fognak a helyünkre lépni.”

Levelében az orosz értelmiség segítségét kéri, és tiszteleg azon honfitársainak százezrei előtt, akik minden nap vagy minden vasárnap kimennek az utcákra. „A gyerekeiket is viszik, mert elhiszik, hogy nyerhetnek.” Levelét azzal zárja:

„És azt akarom mondani a népemnek, hogy szeretem őket. Büszke vagyok rájuk. Megint egy ismeretlen csönget az ajtómon...”

Alekszijevics ajtót nyit szeptember 9-én
photo_camera Alekszijevics ajtót nyit szeptember 9-én Fotó: -/AFP
Kiemelt videóink