Ukrajnába akarták vinni a belarusz ellenzéki vezetőt, de útközben összetépte az útlevelét

Járvány hírlevél
A koronavírus és a küzdelem ellene. A helyzet itthon és a világban.

Külföldi diplomaták védik otthonában Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas fehérorosz írót, mert jelezte, számos névtelen fenyegetést kapott, és fél a hatóságoktól. Újságíróknak elmondta, hogy maszkos emberek jelentek meg lakása környékén, miután elrabolták az ellenzék vezetőjét, Marija Kolesznyikovát. 

"Terrorizálják a népet. Egyesülnünk kell és nem feladni céljainkat. Az a veszély fenyeget, hogy elveszítjük hazánkat. Nem puccsra készültünk, hanem megpróbáltuk elejét venni, hogy kettészakadjon országunk,"

jelentette ki újságíróknak Alekszijevics. Hozzátette: az ellenzéki aktivisták letartóztatása nem fog véget vetni a lakosság tömeges tiltakozásának.

Szerdán előkerült az ellenzék két napja elrabolt vezetője, Marija Kolesznyikova, írja az Euronews. A kormányváltást sürgető Koordinációs Tanács sajtófőnöke szerint 

Kolesznyikovát ismeretlen álarcos férfiak tuszkolták be egy kisbuszba, és Ukrajnába akarták vinni. Útközben összetépte útlevelét, így a határon nem engedték át. 

Jelenleg a belarusz határőrség tartja fogva, határsértés vádjával.

Fotó: -/AFP

A minszki belügyminisztérium szerdai közlése szerint az előző nap

121 embert vettek őrizetbe különböző tüntetések során, többségüket, 106 demonstrálót, letartóztattak.

Kedd este főleg Minszkben zajlottak szolidaritási megmozdulások az elfogott ellenzéki vezető, Marija Kolesznyikova mellett. A beszámolók szerint a rendőrség különleges egységei ismét brutálisan léptek fel a tüntetőkkel szemben.