Brüsszel a belarusz politikai foglyok szabadon engedését követeli

külföld
2020 szeptember 08., 04:14

Hétfő este az Európai Unió felszólította Aljakszandr Lukasenka kormányát, hogy azonnal engedjenek szabadon mindenkit, akit politikai okokból tartanak fogva az országban, írja a BBC.

Fehéroroszországban sorozatban a negyedik hétvégén tartottak óriási tüntetést Lukasenka ellen, mivel számos jel utal arra, hogy az országot diktatórikus eszközökkel irányító államfő egyszerűen elcsalta a választást. A most vasárnapi, becslések szerint csak Minszkben százezer ember részvételével zajló tüntetésre a hatalom kemény eszközökkel reagált, több mint 600 embert tartóztattak le, és hétfőn maszkos férfiak egy furgonba tuszkolták a belarusz ellenzék vezérét, Marija Kolesznyikovát.

photo_camera Marija Kolesznyikova Fotó: Marina Serebryakova/Anadolu Agency via AFP

Kolesznyikova választások előtt a legesélyesebbnek tűnő bankár, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, az utóbbi időben viszont mintha egyre jobban felvállalná az ellenzéki vezérszerepet - írtuk róla. A 38 éves Kolesznyikova az egyetlen a három, Lukasenkával a választáson szembeszálló három nőből, aki még Belaruszban van: Szvjatlana Cihanouszkaja amszomszédos Litvániában van, Veronika Cepkalo pedig Lengyelországban.

Az ellenzéki oldal részéről nyilatkozó Maxim Znak hétfő este azt közölte, hogy még mindig nem tudják, hol van Kolesznyikova, és hogy mi történt vele. Szintén eltűnt az ellenzéki mozgalom sajtószóvivője, illetve egy másik vezető beosztású tagja is. A belügyminisztérium annyit közölt, hogy nincs információjuk az eltűnt politikusokról.

Az Európai Unió Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell a brüsszeli diplomácia megszokott nyelvezetéhez képest kemény hangú közleményben szólította fel Minszket, hogy azonnal engedjék szabadon a politikai foglyokat. Az EU közben készíti elő azokat a gazdasági szankciókat, melyekkel 31 belarusz vezetőt, köztük a belügyminisztert tervezik sújtani, és melyek a tervek szerint szeptember közepére léphetnek életbe.

Közben sajtóhírek szerint Lukasenka napokon belül Moszkvába utazhat, és Linas Linkevicius litván külügyminiszter szerint a belarusz államfő a küszöbén áll annak, hogy kiárusítsa Fehéroroszország függetlenségét Oroszországnak egy szorosabb integrációról szóló megállapodással.

"Oroszország most gyorsan elvégzi azt, amit húsz éve nem tudott megtenni, és ez nagyon aggasztó" - jelentette ki a tárcavezető egy televíziós műsorban. Azt mondta, hogy aligha lehet feltartóztatni az integrációs folyamatot a két korábbi szovjet tagköztársaság között. Hozzátette, hogy Lukasenkának "sem erkölcsi, sem politikai alapja nincs erre".

Linkevicius szerint a szorosabb kötelék Minszk és Moszkva között orosz csapatok fehéroroszországi állomásoztatásához vezethet. Úgy fogalmazott, hogy ilyen lépésekhez a nép felhatalmazására volna szükség, aminek hiányában további feszültségek várhatóak.

Vlagyimir Putyin több éve sürgeti az orosz-fehérorosz viszony szorosabbra fűzését egy szövetségi állam keretében. Az orosz elnök augusztusban vetette fel ismét ezt az elképzelését. Lukasenka korábban sorra elvetette ezeket a kezdeményezéseket, és azzal vádolta Moszkvát, hogy be akarja olvasztani az államát. (MTI, BBC)