Maszkos férfiak a nyílt utcán egy furgonba tuszkolták a belarusz ellenzéki vezetőt

külföld
2020 szeptember 07., 10:28
photo_camera Fotó: Marina Serebryakova/Anadolu Agency via AFP

Marija Kolesznyikova belarusz ellenzéki vezetőt hétfőn maszkos férfiak elrabolták. A szemtanúk szerint Minszk belvárosában rohanták meg, majd egy sötét furgonba tuszkolták, írja a Moscow Times. A rendőrség nem erősítette meg az elrablás hírét az orosz RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Kolesznyikova választások előtt a legesélyesebbnek tűnő bankár, Viktar Babarika kampányfőnöke volt, az utóbbi időben viszont mintha egyre jobban felvállalná az ellenzéki vezérszerepet - írtuk róla. Múlt héten személyesen is kiállt a Lukaesenka elnöki palotáját védelmező OMON-barrikád elé. Szívecskét mutatott, azt mondta nekik, hogy „vigyázzatok magatokra fiúk, meg fogunk titeket menteni”, és feltette a kérdést: „a főnökötök nem akar velem beszélni?”.

A 38 éves Kolesznyikova az egyetlen a három, Lukasenkával a választáson szembeszálló három nőből, aki még Belaruszban van: Szvjatlana Cihanouszkaja amszomszédos Litvániában van, Veronika Cepkalo pedig Lengyelországban. Elrablása előtt egy nappal, vasárnapi 100 ezres tömeg tüntetett Minszkben, és más városokban is követelték Aljakszandr Lukasenka lemondását. (Moscow Times)