Egy 73 éves nő a koronavírus miatt inkább nem az olasz útlevelét használta, hanem a tíz éve lejárt ukrán útlevelét adta át a határőrnek 100 euróval együtt

bűnügy
2020 szeptember 10., 14:06

Egy 73 éves ukrán-olasz állampolgárságú nő Záhonynál szeretett volna Magyarországról Ukrajnába átlépni, de annyira félt, hogy az olasz koronavírus helyzet miatt az olasz útlevelével nem engednék át, hogy inkább a tíz éve lejárt ukrán útlevelét nyújtotta át a határőrnek, és hogy tutira menjen két 50 euróst is belerakott. A nőt gyorsított eljárásban bíróság elé állították, írja a Magyar Ügyészség közleményében.

Egy ukrán-olasz kettős állampolgár 2020. szeptember 6-án a záhonyi közúti határátkelőhelyen akarta Magyarország területét elhagyni, itt használta inkább az ukrán útlevelet. A nő attól tartott, hogy az ukrán határrendészek olasz úti okmánya miatt a koronavírus veszélyhelyzetre figyelemmel megtagadják a beléptetését. Abban viszont nem bízott, hogy a határőr nem veszi észre, hogy nem érvényes az útlevél, ezért megpróbálta megvesztegetni.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyésze lefoglalta a vesztegetési pénzt és elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanúsított elismerte tettét, ezért bíróság elé is állították.

A Nyíregyházi Törvényszék a külföldi vádlottat 2020. szeptember 8-án a vád szerint – kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt – egy év, végrehajtásában két év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, egyúttal a 100 euróra vagyonelkobzást rendelt el.A döntés nem jogerős, az ítélet ellen az ügyészség súlyosításért fellebbezett és egyben kérte a börtönbüntetés tartamának megemelését és, hogy utasítsák ki a nőt Magyarországról.